غنیسازی مواد بسته بندی بر پایۀ زیست پلیمر رژیمی به وسیله عصاره زیست فعال گیاهان
(ندگان)پدیدآور
آذری آنپار, مجتبیسلطانی تهرانی, ناصر
نوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
با توجّه به اهمیت عصارههای گیاهی و قرارگیری آنها در لیست GRAS بودن آنها، اختلاط آنها در بستهبندیهای از جنس پلیمرهای زیستی رژیمی اخیراً مورد توجّه قرار گرفته است. پلیساکاریدها(مانند کیتوزان، آلژینات) و پروتئینها(مانند ایزوله پروتئین سویا و آب پنیر، ژلاتین و زئین)، به عنوان بستر پلیمر خوراکی هستند که از آنها برای انتقال انواع عصارههای زیستفعال شامل عصاره چای سبز، هسته انگور، زغال اخته و قره قاط استفاده میشود. علاوه بر این اثبات شده که عصارههای گیاهی باعث بهبود خصوصیات فیزیکوشیمیایی و زیست فعالی بستهبندی شده و به این ترتیب میتوانند کاربردهای کلی آنها اعم از خصوصیات فیزیکی، ظرفیت آنتیاکسیدانی و فعالیت ضد میکروبی را در مواد غذایی افزایش دهند و به طور خلاصه شاخصهای مختلف محصولات نهایی شامل رنگ، بو، مزه و سایر خصوصیات را تعیین میکنند. شاخصهای اصلی شامل منشأ عصارهها و بستر زیستپلیمر(مثلاً فیلم حاصل از پروتئین یا پلیساکارید که به عنوان بستر برای عصارهها استفاده میشود)، ترکیب بسترهای پلیمری و عصارهها و فرآوری مواد تشکیلدهنده مورد استفاده میباشند. فعل و انفعالات میان بسترهای پلیمری و عصارهها به خوبی شناخته شدهاند. علاوه بر آن مشخص شده که پلیفنولها به عنوان یکی از ترکیبات کلیدی زیستفعال میباشند که میتوانند در پیوندهای هیدروژنی احتمالی که در این فعل و انفعالات نقش بسزایی را ایفا میکنند، شرکت نمایند. به هر حال مطالعات کمی در رابطه با ویژگیهای ساختاری میان ترکیبات پلیفنولی خاص و بسترهای پلیمری صورت گرفته است است. در این اینجا نیز سعی شده است که اثر عصارههای گیاهی روی بهبود خصوصیات فیزیکوشیمیایی زیست پلیمرها(خصوصیات مکانیکی و حسی)، بسترها و همچنین تأثیر عملکرد عصاره(به ویژه ظرفیت آنتیاکسیدانی و فعالیت ضد میکروبی) روی مواد حاصل مورد بازنگری قرار قرار گیرد.
کلید واژگان
زیستپلیمربستهبندی
مواد غذایی
پلیفنول و عصارههای گیاهی
شماره نشریه
20تاریخ نشر
2015-02-201393-12-01
ناشر
دانشگاه جامع امام حسین (ع)سازمان پدید آورنده
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگاندانشگاه زابل



