ارزیابی برخی خواص مکانیکی دو واریته خرمالو در مراحل مختلف رسیدگی بهمنظور بهینه-سازی سامانههای پس از برداشت
(ندگان)پدیدآور
غفاری ستوبادی, حسینحسنپور کهنمویی, حسینمرغوب, نعمانمحمدی قرمزگلی, خسرو
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه مطالعاتی: تعیین خواص انواع محصولات کشاورزی برای استفاده در طراحی و بهینهسازی ماشینها و سامانههای پس از برداشت در راستای کاهش ضایعات و افزایش ماندگاری، کیفیت و توان رقابت با محصولات خارجی، امری ضروری است. امروزه به دلیل نیاز روز افزون کشور و بهمنظور حفظ سلامت جامعه استفاده از میوه تازه و با کیفیت مناسب ضروری بهنظر میرسد. از طرفی سالانه درصد بالایی از محصولات میوهای بهدلیل وجود آسیبهای مکانیکی تلف میشوند و یا کیفیت آنها کاهش مییابد. هدف:در این مطالعه برخی خواص مکانیکی مشارکتکننده در آسیب مکانیکی شامل انرژی نفوذ، نیروی نفوذ و ضریب برجهندگی میوه خرمالو تعیین شدند. روش کار: در این پژوهش آزمایشهایی جهت تعیین این خواص مکانیکی دو رقم میوه خرمالو به نامهای D. Kakiو D. Virginiana در سه زمان برداشت (نارس، نیمه رسیده و رسیده)  و سه سرعت بارگذاری 50، 100 و 200 میلیمتر بر دقیقه با استفاده از دستگاه آزمون بافت انجام شد و برای بهدست آوردن ضریب برجهندگی که میتواند معیاری برای تعیین میزان کوفتگی خرمالوباشد، از روش صوتی ابداعی استفاده شد. بدین منظور میوههای خرمالو از سه ارتفاع 10، 20 و 30 سانتی متری بر روی صفحه صلب دستگاه بهصورت آزاد رها شدند. نتایج: میانگین نیروی مورد نیاز برای نفوذ کردن به رقم D.virginianaبیشتر از رقم D.Kakiبود و با افزایش سرعت بارگذاری میانگین نیروی مورد نیاز برای نفوذ به هر دو رقم خرمالو افزایش یافت. با افزایش رسیدگی محصول میانگین انرژی نفوذ کاهش و با افزایش سرعت بارگذاری میانگین نیروی نفوذی افزایش یافت. تفاوت مقادیر میانگین ضریب برجهندگی میوههای خرمالو که از سه ارتفاع متفاوت رها شده بودند، در هر سه زمان برداشت و برای هر دو رقم در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. از آنجایی که ضریب برجهندگی معیاری از کوفتگی میباشد بنابراین ضریب برجهندگی کوچکتر بیانگر انرژی جذب شده بیشتر توسط میوه و احتمال صدمه کوفتگی بیشتر است. زمانیکه خرمالو بهصورت نارس و یا حداقل نیمه رسیده (بلوغ تجاری) روانه بازار شود، صدمات مکانیکی بهطور قابل توجهی کاهش مییابد.
کلید واژگان
انرژی نفوذخرمالو
صدمه مکانیکی
ضریب برجهندگی
نیروی نفوذ
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2020-04-201399-02-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه مهندسی بیوسیستم، دانشگاه تبریزگروه مهندسی بیوسیستم، دانشگاه تبریز
گروه مهندسی بیوسیستم، دانشگاه تبریز
گروه مهندسی بیوسیستم، دانشگاه تبریز
شاپا
2008-515X2676-5691



