درونپوشانی اسانس باریجه در سیستم نانولیپوزومی و ارزیابی ویژگیهای فیزیکی و ضدمیکروبی آن
(ندگان)پدیدآور
نجف نجفی, مسعودآریان مهر, آنیتامحمدی ثانی, علینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
هدف از این پژوهش درونپوشانی اسانس باریجه در سیستم نانولیپوزومی و ارزیابی ویژگیهای فیزیکی و میکروبی آن بود. بر همین اساس نانولیپوزومها با استفاده از نسبتهای مشخصی از لسیتین-کلسترول به روش هیدراسیون لایه نازک و امواج فراصوت تولید و ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس با استفاده از روش اسپکتروسکوپی GC-Mass شناسایی گردید. ویژگیهای فیزیکی لیپوزومها نظیر اندازه ذرات، شاخص پراکندگی، پتانسیل زتا و کارایی سیستم درونپوشانی مورد بررسی قرار گرفت. ارزیابی ویژگیهای ضدمیکروبی با دو روش حداقلغلظت بازدارنده رشدو انتشار دیسک بر روی اشریشیا کلی O157:H7 انجام شد. همچنین رشد این باکتری در مجاورت غلظتهای مختلفی از حداقل غلظت اسانس جهت بازدارندگی رشد در دو حالت آزاد و درونپوشانی شده در hr 24 پس از کشت ارزیابی گردید. مهمترین ترکیبات تشکیل دهنده اسانس، بتاپینن (84/60%) و آلفاپینن (14/9%) بودند. میانگین اندازه ذرات لیپوزومهای حاوی اسانس در محدوده nm 93/99-27/74 بود که تفاوت معنیداری با نانولیپوزوم فاقد اسانس (nm 76/138) داشت (05/0p). افزودن کلسترول به لسیتین در غشاء دولایهای لیپوزوم باعث افزایش اندازه ذرات و کاهش کارایی درونپوشانی شد (05/0p). پایداری الکترواستاتیک لیپوزومهای فاقد اسانس با افزودن مقادیر مشخصی از کلسترول بهبود یافت، اما پتانسیل زتا در زمانیکه اسانس در لیپوزومها جایگزین شد، در نمونههای دارای کلسترول تغییر معنیداری پیدا نکرد (05/0p). حداقلغلظت بازدارنده رشد اسانس در حالت درونپوشانی در سیستم لیپوزومی فاقد کلسترول نسبت به حالت آزاد کمتر بود. این مورد با اندازهگیری قطر هاله عدم رشد باکتری نیز تأیید شد. نمونه نانولیپوزوم حاوی اسانس (دارای mg60 لسیتین) با غلظت 50 و 75% حداقلغلظت بازدارنده رشد، به شکل معنیداری باعث کاهش رشد باکتری اشریشیا کلی O157:H7 در مقایسه با اسانس آزاد گردید (05/0p). این تحقیق نشان داد که نانولیپوزوماسانس باریجه با مؤفقیت بهروش هیدراسیون لایه نازک و امواج فراصوت تولید شد و نمونه فاقد کلسترول در غشاء لیپوزومی اثر ضدمیکروبی بیشتری بر روی اشریشیا کلی نسبت به اسانس آزاد داشت.
کلید واژگان
اسانس باریجهنانولیپوزوم
اثر ضدمیکروبی
درونپوشانی
کلسترول
نانوفناوری مواد غذایی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-11-221398-09-01
ناشر
ﺳﺎزﻣﺎن ﭘﮋوهشهای ﻋﻠﻤﯽ و ﺻﻨﻌﺘﯽ اﯾﺮانIranian Research Organization for Science and Tecgnology
سازمان پدید آورنده
دانشیار، گروه صنایع غذایی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایراندانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و صنایعغذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران
دانشیار، گروه علوم و صنایعغذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران
شاپا
2476-47872476-4795




