تأثیر غلظتهای مختلف مالتودکسترین و پلی وینیل پیرولیدون بر پایداری ترکیبات مؤثرهی ریزپوشانی شدهی زعفران با روش خشک کن پاششی
(ندگان)پدیدآور
کمالی, آزادهشرایعی, پرویننیازمند, راضیهعین افشار, سودابهنوع مدرک
Textمقاله کامل پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این پژوهش با هدف بررسی تأثیر غلظتهای مختلف مالتود کسترین و پلی وینیل پیرولیدون (به عنوان مواد دیواره) بر میزان حفاظت مواد مؤثرهی زعفران (کروسین، سافرانال و پیکروکروسین) ریزپوشانی شده با خشک کن پاششی انجام گرفت. بدین منظور، ابتدا فرآیند استخراج ترکیبات رنگی زعفران به صورت خالص انجام عصارهی آبی حاصله، به وسیلهی خشک کن انجمادی خشک شد. سپس محلولهای 5، 10 و 15 درصد مواد دیواره (حاوی 250 میلی گرم عصارهی آبی خشک شدهی انجمادی زعفران) تهیه و با خشک کن پاششی خشک شدند. پس از تعیین خصوصیات ریزکپسولهای حاصل (مقدار ترکیبات رنگ، عطر و طعم باقیمانده، راندمان ریزپوشانی، رطوبت، دانسیتهی توده، ریزساختار و قطر ذرات)، سرعت رهایش مواد مؤثره طی 45روز نگهداری در رطوبت نسبی0/22±52/89 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در مورد کروسین، مادهی دیوارهی مالتود کسترین و در مورد سافرانال و پیکروکروسین، مادهی دیوارهی پلی وینیل پیرولیدون اثر حفاظتی بهتری داشتند. با افزایش غلظت مواد دیواره از 5 به 15 درصد، مقدار مواد مؤثره کاهش یافت. ریزکپسولهای تهیه شده کروی شکل و دارای سطح تقریباً صاف بودند و ریزکپسولهای حاوی مالتود کسترین ذرات بزرگتری را نسبت به پلی وینیل پیرولیدن تولید نمودند. پس از 45 روز نگهداری، مادهی دیوارهی پلی وینیل پیرولیدون با غلظت 5 درصد، بیشترین حفاظت را در مورد مواد موثره ایجاد کرد.
کلید واژگان
پلی وینیل پیرولیدونخشک کن پاششی
ریزپوشانی
زعفران
مالتودکسترین
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2013-02-191391-12-01
ناشر
مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذاییResearch Institute of Food Science and Technology
سازمان پدید آورنده
دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغاناستادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی
گروه شیمی مواد غذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی
استادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی
شاپا
2252-09372538-2357




