ارزش غذایی، ترکیبات فنلی و فراسنجه های هضم برون تنی ضایعات برداشت زرشک در مقایسه با یونجه
(ندگان)پدیدآور
قوی پنجه, نویدفتحی نسری, محمد حسن
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
رقابت خوراک دام با غذای انسان یکی از چالشهای اصلی در پایداری سیستمهای تولید دامی است و از این منظر، شناسایی و تعیین ارزش غذایی ضایعات کشاورزی به عنوان جایگزین در تغذیه دام، اهمیّت دارد. پژوهش حاضر به منظور تعیین ارزش غذایی، ترکیبات فنلی و فراسنجههای هضم برونتنی ضایعات مختلف گیاه زرشک انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: (1) یونجه خشک، (2) شاخه زرشک، (3) برگ قبل از برداشت میوه، (4) برگ پس از برداشت میوه و (5) مخلوط شاخه و برگ (به نسبت 60 به 40) بود. نمونههای ضایعات حاصل از برداشت محصول زرشک، به صورت دستی تهیه شده و در معرض آفتاب خشک شد. ترکیب شیمیایی و ترکیبات فنلی نمونهها پس از آسیاب شدن، بر اساس روشهای استاندارد آزمایشگاهی تعیین شده و مقدار گاز تولیدی در زمانهای 2، 4، 8، 16، 24، 48، 72 و 96 ساعت ثبت شد. نتایج مشخص کرد میزان ماده خشک، ماده آلی و خاکستر در بین تیمارهای آزمایشی یکسان است. بالاترین میزان پروتئین خام ضایعات حاصل از برداشت زرشک در برگ مشاهده شد، همچنین بخش عمده تانن موجود در ضایعات زرشک از نوع قابل هیدرولیز بود. گرچه ثابت نرخ تولید گاز (c) در بین تیمارها یکسان بود، اما بیشترین پتانسیل تولید گاز (b) در برگ زرشک مشاهده شد (05/0>P). بازدهی تخمیر خوراک، قابلیت هضم ماده آلی، انرژی قابل سوخت و ساز و انرژی خالص شیردهی نیز در برگ زرشک بالاتر از یونجه خشک بود (05/0>P). به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد ضایعات حاصل از برداشت زرشک (به جز شاخه) ارزش غذایی قابل قبولی داشته و با توجه حجم زیاد آن در استان خراسان جنوبی، امکان تهیه در مقیاس صنعتی و هزینه کمتر از یونجه، میتوان با تحقیقات بیشتر از آن به عنوان جایگزین بخشی از علوفههای مرسوم نظیر یونجه خشک در جیره نشخوارکنندگان استفاده نمود.
کلید واژگان
تولید گاززرشک
فرآورده های فرعی کشاورزی
هضم برون تنی
تغذیه دام
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2020-07-221399-05-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دوره دکتری تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجنداستاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
شاپا
2252-08722538-6107



