بررسی آثار زیست محیطی نظام های تولید گندم در کشور با استفاده از ارزیابی چرخه حیات
(ندگان)پدیدآور
خرم دل, سروررضوانی مقدم, پرویزامین غفوری, افسانه
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چرخه حیات (LCA) رویکردی برای ارزیابی آثار زیست محیطی تولید محصول است که بر اساس دو مؤلفه میزان مصرف منابع و انتشار آلایندهها به محیط زیست محاسبه میشود. این مطالعه به منظور بررسی اثرات زیست محیطی نظامهای تولید گندم آبی و دیم کشور بر مبنای میزان مصرف کود نیتروژن با استفاده از ارزیابی چرخه حیات در سال 1392 انجام شد. بر اساس روش ارائه شده در ISO14044، LCA در چهار گام تعریف اهداف و حوزه عمل مطالعه، ممیزی چرخه حیات، ارزیابی تأثیر چرخه حیات و تلفیق و تفسیر نتایج محاسبه شد. گروههای تأثیر شامل گرمایش جهانی، اسیدی شدن و اوتریفیکاسیون در بومنظامهای آبی و خشکی بودند. پس از نرمالسازی و وزندهی، شاخص زیستمحیطی (Eco-Index) محاسبه شد. نتایج نشان داد که بالاترین عملکرد گندم آبی و دیم به ترتیب برابر با 8/3 و 8/2 تن در هکتار در شرایط مصرف 220-200 و 60-50 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بدست آمد. در نظام تولیدی گندم آبی، بیشترین پتانسیل گرمایش جهانی، اسیدی شدن و اوتریفیکاسیون نظامهای آبی و خشکی برای سطح کودی بیش از 220 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به ترتیب با 61/889 واحد معادل دی اکسید کربن به ازای یک تن دانه، 53/1 واحد معادل دی اکسید گوگرد به ازای یک تن دانه، 41/2 واحد معادل PO4 به ازای یک تن دانه و 11/1 واحد معادل NOx به ازای یک تن دانه محاسبه شد. مقدار این گروهها در نظام دیم برای سطح کودی بیش از 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به ترتیب برابر با 73/937 واحد معادل دی اکسید کربن به ازای یک تن دانه، 03/3 واحد معادل دی اکسید گوگرد، 74/3 واحد معادل PO4 به ازای یک تن دانه و 05/5 واحد معادل NOx به ازای یک تن دانه بود. دامنه شاخص زیستمحیطی نظامهای تولید گندم آبی و دیم به ترتیب در دامنه 55/0-47/0 و 43/0-34/0 به ازای یک تن دانه برآورد شد.
کلید واژگان
اسیدی شدناوتریفیکاسیون نظام آبی
اوتریفیکاسیون نظام خشکی
شاخص زیست محیطی
گرمایش جهانی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2014-05-221393-03-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
سازمان پدید آورنده
استادیار گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهداستاد گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
دانشجوی دکتری گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
شاپا
2252-01632538-6115



