اثر تخمیر و روشهای پخت با مادون قرمز و سنتی بر کاهش میزان آفلاتوکسین نان لواش
(ندگان)پدیدآور
پاشایی, ویداحق نظری, سیمین
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه مطالعاتی: نان بخش مهمّی از رژیم غذایی خانوادههای ایرانی را تشکیل میدهد. با توجّه به سهولت رشد کپکها بهخصوص کپک آسپرژیلوس بر روی مواد اولیّه نانهای سنّتی و خود نان، امکان تولید سم آفلاتوکسین از این نوع کپکها در آنها زیاد است. مطالعات مختلف نشان داده است که بهترین و مطمئنترین روش سمزدایی مواد غذایی آلوده به مایکوتوکسینها استفاده از گونههای مؤثر میکروبی نظیر مخمر ساکارومیسسسریویسیه میباشد که در فرمولاسیون نانها، جزء مواد اولیّه لازم است. با توجه به امکان آلودگی آردهای مصرفی به آفلاتوکسین، انجام مرحله تخمیر نان با مخمر فوقالذکر برای کاهش میزان آفلاتوکسین، اهمیت بیشتری می یابد. هدف: هدف از این تحقیق بررسی تاثیر کارایی تخمیر، اشعه مادون قرمز و پخت سنتی در کاهش میزان آفلاتوکسین نان لواش میباشد. روش کار: در این تحقیق تأثیر مخمر فوری نان در کاهش آفلاتوکسینکل قبل و بعد از تخمیر در دمایC ˚28 و به مدّت 1 ساعت در خمیر نان لواش مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر این عملکرد دستگاه مادون قرمز توربو ویو در کاهش میزان آفلاتوکسینکل با روش متداول پخت نان لواش مقایسه گردید. نتایج: میزان آفلاتوکسینکل در نمونههای خمیر پس از تخمیر 04/87 درصد نسبت به شاهد (نمونه قبل از تخمیر) کاهش یافته بود. همچنین تأثیر روش پخت نان لواش، با کمک تشعشع مادونقرمز و روش کلاسیک به ترتیب نشاندهنده کاهش 33/90 درصدی و 95/89 درصدی در کاهش میزان آفلاتوکسین بوده است که اختلاف معنی داری را بین دو روش پخت نشان نداد. نتیجه گیری:لذا مجموعا میتوان نتیجه گرفت که عمل تخمیر مرحله ضروری برای ایجاد کیفیت مناسب و تامین سلامت نان میباشد. همچنین تأثیر روش پخت با اشعه مادون قرمز و روش پخت سنّتی، در نابودی سم آفلاتوکسین در نان یکسان عمل میکنند لذا برخلاف وجود سایر اثرات روشهای پخت، این دو روش در ایمنی نان از نظر نابودی سم آفلاتوکسین، تفاوتی با یکدیگر ندارند.
کلید واژگان
آفلاتوکسیناشعه مادون قرمز نزدیک
تخمیر
نان
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2019-10-231398-08-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجانگروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
شاپا
2008-515X2676-5691



