بررسی تأثیر پیش تیمار پرتودهی گاما بر برخی ویژگی های کیفی و رئولوژیکی غده سیب زمینی
(ندگان)پدیدآور
محمد رزداری, آیتیوسفیان, سیده هدیکیانی, حسنسیحون, مرضیهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
پرتودهی از روشهای نوین در نگهداری مواد غذایی است. در این پژوهش اثرات دز پرتودهی بر روی نمونهها، عمر ماندگاری و زمان نگهداری غدههای سیبزمینی از طریق آزمونهای مختلف بر برخی از ویژگیهای کیفی و رئولوژیک غده سیبزمینی بررسی گردید. نمونهها از فروشگاه سازمان انرژی اتمی خریداری شد و پس از تهیه و قبل از شروع آزمایشات بمدت یک هفته در سردخانه (4 درجه سانتیگراد) نگهداری شدند. بهمنظور پرتودهی نمونه ها از چشمه کبالت 60 (گاماسل 220) استفاده شد. نمونهها با دزهای صفر (شاهد)، 2 ،5 و 8 کیلوگری پرتودهی و سپس بمدت 150 روز در دو دمای 6 درجه سانتیگراد و محیط (18 درجه سانتیگراد) نگهداری شدند. درصد ماده خشک و درصد نشاسته در نمونههای پرتودهی شده با دز 2 کیلوگری و ذخیره شده در دمای 6 درجه سانتیگراد دارای بیشترین مقدار و به ترتیب 01/22 و 09/12 درصد بود. مقادیر قطر میانگین هندسی و ضریب کرویت با افزایش دز پرتودهی به مقدار 27/23 و 39/8 درصد کاهش یافته و در نمونههای پرتودهی شده با دز 8 کیلوگری دارای کمترین مقادیر به ترتیب 12/40 میلیمتر و 41/76 درصد است. همچنین a*، b*، تغییرات رنگ و BI با افزایش دز پرتودهی به به مقدار 9/2، 2/3، 13/5 و 97/4 درصد افزایش و L* به مقدار 14/2 کاهش یافته است. علاوه بر این، با استفاده از آزمون تنش-آسایی نیز مدل سه جزئی ماکسول محاسبه شد و نتایج نشان داد با افزایش دز پرتودهی و دمای نگهداری تنش ریلکسیشن 96/39 درصد کاهش و مدت زمان ریلکسیشن27 درصد افزایش یافت.
کلید واژگان
پرتو گاماتنش آسایی
خواص فیزیکی
درصد نشاسته
مدل ماکسول
علوم و صنایع غذایی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2016-08-221395-06-01
ناشر
ﺳﺎزﻣﺎن ﭘﮋوهشهای ﻋﻠﻤﯽ و ﺻﻨﻌﺘﯽ اﯾﺮانIranian Research Organization for Science and Tecgnology
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکترا، دانشکده مهندسی بیوسیستم، دانشگاه شهرکرددانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی بیوسیستم، دانشگاه بوعلی سینا همدان
دانشجوی دکترا، دانشکده مهندسی بیوسیستم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
عضو هیئت علمی سازمان انرژی اتمی ایران
شاپا
2476-47872476-4795




