تاثیر میزان سبوس و متغیرهای فرآیند اکستروژن بر روی ویژگیهای عملکردی پودر فوری آرد گندم
(ندگان)پدیدآور
مردانی طرقی, پریسابصیری, علیرضامیلانی, النازگلی موحد, غلامعلینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
افزایش آگاهی نسبت به نقش تغذیه در سلامت و کیفیت زندگی، نیاز روزافزون جامعه به فرآوردههایی با آمادهسازی ساده و سریع و همچنین گسترش تنوعطلبی در بین مصرفکنندهها، صنعت غذا را با چالشهای جدیدی روبرو ساخته است. فرآوردههای فوری به محصولاتی اطلاق میشوند که به سهولت و بدون نیاز به پخت، آماده مصرف گردند. پودرهای فوری بر پایه غلات به دلیل ویژگیهای تغذیهای مناسب و همچنین قیمت پایین مواد اولیه، مورد توجه قرار گرفتهاند. در این تحقیق اثرات متغیرهای نسبت سبوس به آرد (10 تا 30 درصد وزنی/وزنی)، رطوبت ورودی (10 تا 16 درصد، بر پایه تر) و سرعت چرخش ماردون (130 تا 250 دور در دقیقه) بر پاسخهای تخلخل، دانسیته توده، ضریب انبساط و رنگ فرآورده (شاخص L)، بررسی گردید. نتایج نشان دادند که افزایش رطوبت ورودی، سرعت چرخش ماردون و میزان سبوس در فرمولاسیون، باعث کاهش میزان تخلخل و ضریب انبساط در فرآورده میشوند. همچنین افزایش رطوبت ورودی و سرعت چرخش ماردون به ترتیب موجب افزایش و کاهش دانسیته توده میشوند. افزایش رطوبت ورودی بهطور خطی باعث افزایش میزان L، میگردد. افزایش سرعت چرخش ماردون تا 190 دور در دقیقه، موجب کاهش شاخص L میشود، در حالیکه در مقادیر بالاتر شاخص L افزایش مییابد. شرایط بهینه فرآوری در شرایط تحت بررسی با اهداف افزایش میزان تخلخل، ضریب انبساط، شاخص L و کاهش دانسیته توده، میزان سبوس 10 درصد، رطوبت ورودی 10 درصد و سرعت چرخش ماردون 130 دور در دقیقه، تعیین گردید.
کلید واژگان
پودر فوریآرد گندم
سبوس
اکستروژن
فناوری غلات
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2016-05-211395-03-01
ناشر
ﺳﺎزﻣﺎن ﭘﮋوهشهای ﻋﻠﻤﯽ و ﺻﻨﻌﺘﯽ اﯾﺮانIranian Research Organization for Science and Tecgnology
سازمان پدید آورنده
دانش آموخته کارشناسی ارشد، سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایراناستادیار، سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران
استادیار، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی
عضو هیات علمی پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی
شاپا
2476-47872476-4795




