بررسی اثر محافظتی ویتامین C بر شکستگی DNA در سلولهای آبشش و کبد ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) در مواجهه با غلظتهای مختلف نانوذره اکسید روی (ZnO)
(ندگان)پدیدآور
چهارده بالادهی, الهههدایتی, علی اکبرکلنگی میاندره, حامدباقری, طاهره
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این مطالعه به بررسی اثر آلاینده نوظهور نانوذره اکسید روی (ZnO) بر روی بافت کبد و آبشش ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) و به دنبال آن بررسی اثر ایمنی ویتامین C بر شکستگی DNA پس از اعمال نانوذره پرداخته است. برای این منظور از ترکیب سطوح مختلف نانوذره روی (0، 40 و 80 میلیگرم در لیتر) و ویتامینC  (0، 400 و 800 میلیگرم در کیلوگرم) استفاده شد (9 تیمار هر یک با سه تکرار) و ماهیان با میانگین وزنی 10±170 گرم به مدت 10 روز تحت تیمار با جیرههای آزمایشی قرار گرفتند. نمونهگیری در روزهای پنجم و دهم آزمایش از بافت کبد و آبشش صورت گرفت. نمونههای مورد نظر پس از جداسازی در میکروتیوپهای حاوی الکل %96 نگهداری شدند. استخراج DNA به روش شکستگی DNA با الکتروفورز انجام گرفت، سپس با ژل الکتروفورز اجرا شد و در پایان با دستگاه ژلداک عکسبرداری شد. درصد شکستگیDNA  با استفاده از میانگین وزنی تعیین شد. بر طبق نتایج، اثر غلظت ZnO و ویتامین C و اثر متقابل زمان- غلظت بر روی سطح آسیب DNA در بافت کبد و آبشش بین تیمارهای مختلف کاملا معنیدار بود. بیشترین آسیب در بافت کبد و آبشش در غلظت80 میلیگرم بر لیتر نانوذره اکسید روی در روز پنجم مشاهده شد. همچنین در هر دو بافت در روز دهم میزان شکستگی DNA کاهش یافت. به علاوه، حضور ویتامین C موجب کاهش شکستگی DNA شد.
کلید واژگان
آبزیآلودگی
بهبود مقاومت
نانو سمشناسی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2017-02-191395-12-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد شیلات، گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایراندانشیار گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
استادیار گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
استادیار گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
شاپا
2345-39662538-5429



