اثر باکتریهای پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازِیی ولاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بر بقای استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کولای در پنیر لاکتیکی و ویژگیهای کیفی آن
(ندگان)پدیدآور
فرهی آشتیانی, راحلهشکرفروش, سید شهراممرحوم قیصری, حمیدرضابصیری, سارااسکندری, محمد هادینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
برخی از پروبیوتیکها علاوه بر تعادل فلور میکروبی روده میزبان، میتوانند از رشد میکروارگانیسمهای بیماریزا در غذا جلوگیری کنند. در این تحقیق ویژگیهای کیفی و قابلیت زندهمانی دو میکروارگانیسم بیماریزای استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کولای در پنیر لاکتیکی موردبررسی قرار گرفت. بدین منظور در مرحله اول چهار نوع پنیر لاکتیکی (60 نمونه) پروبیوتیک (حاوی لاکتوباسیلوس کازئی و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس) و غیرپروبیوتیک تهیهشده با شیر حاوی 3 و 5/4 درصد چربی در سه تکرارتهیه و در زمانهای صفر، 14، 28، 42 و 56 مورد ارزیابی کیفی قرار گرفت. سپس، 12 نوع پنیر لاکتیکی {(پروبیوتیک/ غیرپروبیوتیک) درصد چربی (3 و 5/4 درصد) و میکروارگانیسم بیماریزا (عدم حضور، حضور استافیلوکوکوس اورئوس یا اشریشا کلی)} (180 نمونه) تهیه و زندهمانی میکروارگانیسمهای بیماریزا در حضور پروبیوتیک در روزهای صفر، 7، 14، 28 و 35 مورد ارزیابی قرار گرفت. افزودن پروبیوتیکها به پنیر لاکتیکی، اکسیداسیون اسیدهای چرب را بهطور معنیداری کاهش داده و اسیدیته و درصد ترکیبات ازته فرار را افزایش داد (05/0> P). افزودن پروبیوتیک در پنیرهای با درصد چربی بالا، سبب افزایش ترکیبات ازته غیرپروتئینه شد ولی در پنیرهای کمچرب، این شاخص کاهش یافت. افزودن پروبیوتیک به پنیرلاکتیکی رشد  P). افزودن پروبیوتیک در پنیرهای با درصد چربی بالا، سبب افزایش ترکیبات ازته غیرپروتئینه شد ولی در پنیرهای کمچرب، این شاخص کاهش یافت. افزودن پروبیوتیک به پنیرلاکتیکی رشد استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کولای را بهطور معنیدار کاهش داد (05/0>P ). افزایش درصد چربی، تأثیر معنیدار در مهار رشد باکتری توسط پروبیوتیکها نشان نداد. با توجه به اثرات مفید افزودن پروبیوتیکها بر کاهش روند رشد باکتریهای بیماریزا و عدمتغییر معنیدار در ویژگیهای حسی پنیر لاکتیکی، استفاده از این پروبیوتیکها در تولید پنیرلاکتیکی کمچرب، توصیه میشود.
کلید واژگان
پنیر لاکتیکیلاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس
لاکتوباسیلوس کازئی
استافیلوکوکوس اورئوس
اشریشیا کولای
شماره نشریه
238تاریخ نشر
2020-08-221399-06-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزTabriz Branch, Islamic Azad University
سازمان پدید آورنده
دانشآموخته دکترای بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایراناستاد 'گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
دانشیار گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
استادیار گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
دانشیار گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
شاپا
2228-76472476-6968




