بهینهسازی فرمولاسیون نان حجیم بدون گلوتن ذرت حاوی کنسانتره پروتئین آب پنیر و آنزیم ترانسگلوتامیناز میکروبی
(ندگان)پدیدآور
صفوی, نساءقره خانی, مهدینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این تحقیق بهینهسازی فرمولاسیون نان بدون گلوتن بر پایه آرد ذرت حاوی پروتئین آب پنیر و آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی با هدف کمینه نمودن افت پخت و میزان سختی و بیشینه نمودن میزان حجم مخصوص، تخلخل و شاخص رنگی L* توسط روش سطح پاسخ و در نهایت تخمین این پاسخها با کمک شبکه عصبی انجام گرفت. اثرات غلظت آنزیم ترانسگلوتامیناز میکروبی در سطحوح  مابین 0 و 5/1 (0، 75/0و 5/1) درصد و کنسانتره پروتئین آبپنیر در سطوح مابین 0 تا 6 (0، 3 و 6) درصد با کمک طرح مرکب مرکزی بر پارامترهای حجم مخصوص، تخلخل، رطوبت مغز نان، سختی و شاخصهای رنگی L*،a*  وb* پوسته نان بررسی گردید. نتایج نشان داد که شرایط بهینه برای تولید نان بدون گلوتن بر پایه آرد ذرت زمانی ایجاد میشود که غلظت آنزیم و کنسانتره پروتئین آب پنیر بهترتیب 37/0  و 54/4  درصد باشد. با افزایش غلظت آنزیم، افت پخت، سختی، رطوبت و شاخص a* افزایش ولی میزان شاخصهای L* و b* کاهش یافت. نتایج همچنین نشان داد که با افزایش غلظت آنزیم در فرمولاسیون نمونهها در ابتدا کاهش و سپس افزایش میزان تخلخل اتفاق افتاد. افزایش غلظت کنسانتره پروتئین آب پنیر در فرمولاسیون نان بدون گلوتن بر پایه ذرت منجر به افزایش حجم مخصوص و شاخص L*  و کاهش رطوبت مغز نان، سختی و شاخص a* وb* گردید. نتایج مدلسازی شبکه عصبی مصنوعی نشان داد که شبکهای با یک لایه پنهان حاوی 7 نورون یعنی چیدمان 8-7-2  (شبکهای با 2 ورودی، 7 گره (نورون) در لایه پنهان و 8 خروجی)، بهترین نتیجه را در پیشبینی خروجیهای مورد نظر دارد. این شبکه با مقدار ضریب همبستگی 00/1 و میانگین مربعات خطای 0003/0 بالاترین دقت را در بین توپولوژیهای در نظر گرفته شده از خود نشان داد.
کلید واژگان
نان بدون گلوتنآرد ذرت
آنزیم ترانسگلوتامیناز میکروبی
کنسانتره پروتئین آب پنیر
مدلسازی شبکه عصبی
تکنولوژی مواد غذایی- فرآورده های غلات و پخت
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2020-09-221399-07-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوارسازمان پدید آورنده
دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایراناستادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
شاپا
2423-49662676-7155




