استفاده از کروماتوگرافی لایه نازک با عملکرد بالا (HPTLC) در بررسی بهبود فرآیند عصارهگیری از گیاه استویا ربادیانا با استفاده از امواج فراصوت
(ندگان)پدیدآور
روحانی, مرتضیمیرجعفری, زهرهرضاپور, هاجرمختاری, جوادنوع مدرک
Textمقاله علمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: در دهههای اخیر با توجه به ابتلای شمار زیادی از افراد به بیماری دیابت، گرایش به استفاده از جایگزینهای طبیعی برای شیرینکنندهها افزایش یافته است. یکی از مهمترین جایگزینهای طبیعی، عصاره گیاه استویا ربادیانا میباشد. در این تحقیق از امواج فراصوت جهت بهینهسازی فرآیند عصارهگیری از گیاه استویا ربادیانا استفاده شد. همچنین روش کروماتوگرافی لایه نازک با عملکرد بالا (HPTLC) به عنوان روشی سریع و دقیق جهت آنالیز کمی عصارهگیری مورد استفاده قرار گرفت.
مواد و روشها: در ابتدا مناسبترین حلال برای استخراج عصاره آبی گیاه استویا ربادیانا از بین حلال های آب، مخلوط آب-متانول، متانول، مخلوط آب-اتانول و اتانول انتخاب شده و سپس فرآیند عصارهگیری به روش سوکسله (با مدت زمانهای مختلف) و با استفاده از امواج فراصوت (با توانها و مدت زمانهای مختلف) انجام شد و میزان عصاره استخراج شده با این دو روش با یکدیگر مقایسه و نتایج مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که آب نسبت به دیگر حلالها نتایج بهتری برای استخراج نشان میدهد. سپس فرآیند استخراج به کمک سوکسله و همچنین امواج فراصوت انجام شد. بررسی شرایط زمانی مختلف در سوکسله و شرایط مختلف توانی و زمانی در فراصوت، برتری چشمگیر روش فراصوت را در استخراج استویوزید به مقدار g/mlμ 61/811 در مدت زمان 2 دقیقه و توان 90 واتنسبت به روش سوکسله به مقدار g/mlμ 70/795 در مدت 2 ساعت نشان داد.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که استفاده از تابش فراصوت در استخراج شیرینکننده از گیاه استویا ربادیانا میتواند به عنوان یک گزینه مناسب برای بهرهبرداری آزمایشگاهی و صنعتی مد نظر قرار گیرد. مدت زمان استخراج بسیار کوتاه، استفاده از آب به عنوان حلالی بیخطر، مصرف انرژی اندک و عدم نیاز به روشهای آمادهسازی پیچیده و وقتگیر و همچنین بهرهگیری از روش HPTLC به عنوان روشی سریع، ساده و کارآمد برای شناسایی کیفی و کمی از مزایای روش مورد استفاده در این کار تحقیقاتی است.
کلید واژگان
استویا ربادیاناامواج فراصوت
عصاره
استویوزید
کروماتوگرافی لایه نازک با عملکرد بالا
شماره نشریه
98تاریخ نشر
2019-12-221398-10-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهرانسازمان پدید آورنده
استادیار گروه شیمی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایراناستادیار گروه شیمی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد فیتوشیمی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
استادیار گروه شیمی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
شاپا
2008-01232423-8155




