بررسی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی و پایداری اکسیداتیو نانوکپسولهای روغن ماهی درشرایط مختلف نگهداری
(ندگان)پدیدآور
احمدی, شهلااجاق, سید مهدیحسنی, شیریننوع مدرک
Textمقاله علمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: فواید پزشکی و بهداشتی مصرف اسیدهای چرب امگا 3 و همچنین حساسیت بالای اسیدهای چرب غیر اشباع به اکسیداسیون باعث گردید تا استفاده از ریزپوشانی روغنماهی به منظور غنیسازی فرآوردههای غذایی و دارویی رواج بیشتری پیدا کند. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی نانوکپسولهای روغن ماهی و همچنین بررسی پایداری اکسایشی آنها طی نگهداری در رطوبتهای نسبی صفر و 24 درصد انجام گرفت.
مواد و روشها: امولسیون روغن ماهی با نسبت 4:1 (روغن:پوشش) با ترکیبات دیوارهای شامل مالتودکسترین (M)، نشاسته اصلاح شده (Hi-cap) و کنستانتره آب پنیر (WPC) تهیه و به روش سونیکاسیون، نانوکپسولها آماده گردیدند. خصوصیات امولسیون و پودر نانوکپسول تولید شده شامل ثبات امولسیون، ویسکوزیته ظاهری، رطوبت پودر، ضریب ریزپوشانی، اندازه ذرات و مورفولوژی نانوکپسولها مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: با توجه به نتایج ، کمترین مقدار درجه خامهای شدن و ویسکوزیته به ترتیب در نانوکپسولهای با پوشش ترکیبی از M+Hi-cap+WPC و مالتودکسترین مشاهده گردید. میزان رطوبت بین تیمارها مشخص نمود که تیمار M+Hi-cap حاوی بیشترین میزان رطوبت بود. کمترین و بیشترین اندازه ذرات به ترتیب در تیمارهای M+Hi-cap+WPC و M مشاهده گردید. همچنین، بهترین راندمان ریزپوشانی در نانوکپسولهای با دیواره M+Hi-cap+WPC حاصل شد. تصاویر میکروسکوپ SEM حاکی از ورقهای بودن پودرهای حاصل از ریزپوشانی با خشککن انجمادی بودند. نگهداری پودر نانوکپسوله طی 21 روز با رطوبت نسبی صفر و 24% حاکی از افزایش مقادیر پراکسید و پاراآنیزیدین بود؛ میزان پراکسید و پاراآنیزیدین در رطوبت 24% به طور قابل توجهی بیشتر از رطوبت صفر% بوده و بالاترین میزان ثبات اکسایشی در نانوکپسولهای با دیواره M+Hi-cap+WPC مشاهده گردید.
نتیجهگیری: بر پایه یافتههای تحقیق، رطوبت نسبی عامل تاثیرگذار بر روند اکسیداسیون نانوکپسولهای حامل روغن ماهی بوده و بکارگیری تکنیک نانوریزپوشانی روشی عملی و مؤثر برای افزایش پایداری روغن ماهی بهمنظور غنیسازی موادغذایی و ارتقای سلامتی انسان میباشد.
کلید واژگان
پایداری اکسایشیخشک کن انجمادی
رطوبت
روغن ماهی ریزپوشانی
شماره نشریه
98تاریخ نشر
2019-06-221398-04-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهرانسازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد فرآوری محصولات شیلاتی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایراندانشیار گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
دکتری فرآوری محصولات شیلاتی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
شاپا
2008-01232423-8155




