بررسی تأثیر شرایط عملیاتی هیدرولیز پروتئین دانۀ باقلا (Vicia faba) بر فعالیت ضداکسایشی آن
(ندگان)پدیدآور
سمایی, سیده پریاقربانی, محمدصادقی ماهونک, علیرضااعلمی, مهراننوع مدرک
Textمقاله کامل پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
اصلاح آنزیمی پروتئینها بهمنظور شکست باندهای پپتیدی خاص و اصلاح پروتئینها بهطور گسترده در صنایع غذایی مورداستفاده قرار میگیرد. در این پژوهش پروتئین دانۀ باقلا با استفاده از آنزیمهای آلکالاز و تریپسین در سه غلظت (1، 2 و 3 درصد) و زمانهای واکنش 6-1 ساعت در دما و pH بهینۀ هر آنزیم (بهترتیب 50 و 37 درجۀ سانتیگراد و pH 8/5 و 7) هیدرولیز شد. درجۀ هیدرولیز، فعالیت مهارکنندگی رادیکال دیفنیل-1-پیکریل هیدرازیل (DPPH) و شلاتهکنندگی یون فرو پروتئینهای هیدرولیزشده موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد درجۀ هیدرولیز با افزایش زمان واکنش و غلظت آنزیمهای آلکالاز و تریپسین افزایش یافت. زمان هیدرولیز و نوع آنزیم اثر معنیداری بر درجۀ هیدرولیز، فعالیت آنتیاکسیدانی و شلاتهکنندگی پروتئینهای هیدرولیزشدۀ دانۀ باقلا داشته است (0/05p). پروتئینهای هیدرولیزشده توسط آنزیم آلکالاز در غلظت 3 درصد و زمان 3 ساعت بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی (75/41 درصد) و شلاتهکنندگی یون فرو (55/95 درصد) را داشته است. در غلظتهای 1 و 2 درصد آنزیم تریپسین بیشترین مهارکنندگی رادیکال DPPH در زمان 4 ساعت مشاهده شد که بهترتیب 42/38 و 53/70 درصد بوده است. بیشترین فعالیت شلاتهکنندگی یون فرو در تیمارهای هیدرولیزشده توسط آنزیم تریپسین در زمان واکنش 2 ساعت مشاهده شد و پس از آن فعالیت شلاتهکنندگی کاهش یافت. فعالیت مهارکنندگی رادیکال DPPH و شلاتهکنندگی یون فرو با افزایش غلظت آنزیم افزایش یافت. نتایج نشان دادند آنزیم آلکالاز در مقایسه با آنزیم تریپسین، کارایی بالاتری در تولید پپتیدهای با خاصیت آنتیاکسیدانی داشته است.
کلید واژگان
اصلاح پروتئینپپتیدهای زیست فعال
فعالیت آنتیاکسیدانی
هیدرولیز آنزیمی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2020-04-201399-02-01
ناشر
مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذاییResearch Institute of Food Science and Technology
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایراندانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
شاپا
2252-09372538-2357




