بررسی ماندگاری تورم در ایران با استفاده از روش بوت استرپ
(ندگان)پدیدآور
فلاحی, فیروزنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
با توجه به اینکه برای سیاستگذاران آگاهی از ماندگاری یا ماندگارنبودنِ تورم اهمیت دارد، در این تحقیق درجة ماندگاری نرخ تورم کل و نیز تورم در دوازده زیرگروه طی دورة 1381 ـ 1392 بررسی میشود. بدین منظور، از مدلهای AR و مجموع ضرایب (ریشههای) این مدلها به عنوان تخمینی از درجة ماندگاری تورم استفاده میشود. نخست، برای بررسی ماندگاریِ این نرخهای تورم، از آزمون ریشة واحد ADF استفاده میشود. با توجه به کاستیهای این آزمون و سایر آزمونهای متداول ریشة واحد برای مطالعة ماندگاری متغیرهای سری زمانی (بهویژه هنگامی که این متغیرها دارای ریشهای نزدیک به واحدند)، با استفاده از روش بوتاسترپـ که هنسن[1] (1999) آن را ارائه کردهـ فاصلة اطمینان در سطح 90 درصد برای مجموع ریشهها محاسبه میشود. نتایج این روش نسبت به ریشة واحد یا ریشة نزدیک به واحد حساس نیست و در همة موارد صحیح است.
نتایج نشان میدهد، صرفنظر از نحوة تصریح مدلـ بر اساس آزمون ADF و فاصلة اطمینان 90 درصد محاسبهشده به روش بوتاسترپـ نرخ تورم در گروه ارتباطات، گروه خوراکیها و آشامیدنیها و دخانیات، گروه خوراکیها، گروه کالا و گروه حمل و نقل فاقد خاصیت ماندگاری است. در حالی که متغیر تورم در گروههای پوشاک، آموزش، بهداشت، تفریح و مسکن و نیز تورم کل در همة موارد دارای ریشة واحد و ماندگار است. بنابراین، اگر شوک قیمتی در این پنج گروه ایجاد شود، آثار این شوک برای همیشه ماندگار است و نرخ تورم این گروهها برای همیشه تغییر میکند.
کلید واژگان
بوت استرپپایداری
ریشه نزدیک به واحد
فاصله اطمینان
ماندگاری تورم
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2015-10-231394-08-01
ناشر
دانشگاه تهرانUniversity of Tehran
سازمان پدید آورنده
دانشیار اقتصاد دانشگاه تبریز، دانشکده اقتصاد، مدیریت و بازرگانیشاپا
0039-89692588-6118




