مدیریت بیماری پوسیدگی نرم باکتریایی سیبزمینی
(ندگان)پدیدآور
باقری, عزیزنوع مدرک
Textمقاله علمی - ترویجی
زبان مدرک
فارسیچکیده
پوسیدگی نرم توسط باکتری (Pectobacterium (Erwinia) carotovorum subsp. carotovorum (P.c.c.ایجاد میشود و دامنه میزبانی این باکتری بسیار وسیع بوده و تعداد زیادی از گیاهان زینتی و زراعی مانند: ذرت، برنج، چغندرقند و نیز سبزیجات را آلوده میکند. این بیماری در اکثر مناطق سیبزمینیکاری کشور گزارش شده است. باکتری مولد بیماری پوسیدگی نرم میتواند بر روی غدههای بذری، ذرات خاک، آب، روی بدن حشرات و ماشینآلات کشاورزی حمل شود. برخی علفهای هرز در مزرعه بهویژه تاجریزی و تاجخروس میتوانند پناهگاه باکتری عامل بیماری باشند. با کاشتن غدههای آلوده، بیماری گسترش یافته و احتمال تولید غدههای آلوده افزایش مییابد. باکتری عامل پوسیدگی نرم معمولاً از طریق منافذ طبیعی روی غدهها مانند عدسک متورم (ناشی از بالا بودن رطوبت خاک) وارد بافت غده میشود. غدههای آلوده، باکتریها را به خاک آزاد میکنند و باکتریها میتوانند از طریق جریان آب و جابجایی خاک به غدههای دختری منتقل شوند. همچنین باکتری عامل بیماریمیتواند از انتهای ساقه غدهزا و زخمها نیز وارد غدهها شود. کاشت غدههای بذری سالم وگواهیشده، مؤثرترین روش مدیریت بیماری است. مدیریت موفق این بیماری مستلزم داشتن دانش کافی در مورد عوامل، نحوه پراکنش و شیوع بیماری است. در این مقاله اهمیت بیماری پوسیدگی نرم سیبزمینی، پراکنش و شدت آلودگی، نشانههای بیماری، عوامل تشدیدکننده، چرخه بیماریو مدیریت تلفیقی آن براساس پژوهشهای انجامشده در ایران و جهان شرح داده شده است.
کلید واژگان
پوسیدگی نرمسیبزمینی
مدیریت تلفیقی
Pectobacterium
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2020-02-201398-12-01




