اثر محلولپاشی بور (B) بر عملکرد دانه و صفات فیزیولوژیکی گندم تحت تنش کم آبی
(ندگان)پدیدآور
معینیان, محمدرضازرگری, کاوهحسنپور, جوادنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
تحقیقی بهمنظور بررسی اثر محلولپاشی عنصر بور وقطع آبیاری بر روابط آبی گندم(لاین جدید امیدبخش و متحمل بهخشکی WS82- 9) بهصورت کرتهای یک بار خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با عامل اصلی شامل سه سطح آبیاری 1- آبیاری معمول (عرف منطقه) 2- قطع آبیاری در 50% ساقهدهی 3- قطع آبیاری در مرحله 50% گلدهی و عامل فرعی شامل تیمار محلولپاشی بور در سه سطح 1- محلولپاشی با آب خالص 2- محلولپاشی عنصر بور با غلظت 5/0 درصد 3- محلولپاشی عنصر بور با غلظت یک درصد در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی ورامین انجام گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار عملکرد دانه از تیمار آبیاری معمول و محلولپاشی عنصر بور با غلظت یک درصد با 5/5632 کیلوگرم در هکتار بهدست آمد که نسبت به تیمار قطع آبیاری در مرحله گلدهی و محلولپاشی با آب خالص، با 4/2591 کیلوگرم در هکتار، 9/53 درصد برتری داشت. میزان پرولین نیز تحت تاثیر اثرات متقابل تیمار آبیاری و عنصر بور قرار گرفت. تیمار قطع آبیاری در مرحله گلدهی و محلولپاشی عنصر بور با غلظت یک درصد توانست بالاترین میزان پرولین با 01/1 میکروگرم بر گرم و تیمار آبیاری معمول و آب خالص با 803/0 میکروگرم بر گرم را کمترین میزان پرولین را بهدست آورد. اثر آبیاری بر پایداری غشای سلولی و میزان کلروفیل برگ تأثیرگذار بود، ولی محلولپاشی بور تأثیر معنیداری نداشت. محتوی نسبی آب برگ نیز تحت تاثیر اثرات متقابل تیمار آبیاری و عنصر بور قرار گرفت بالاترین میزان محتوی نسبی آب برگ از تیمار آبیاری معمول و محلولپاشی عنصر بور با غلظت یک درصد با 94 درصد و کمترین مقدار را تیمار قطع آبیاری در مرحله ساقهدهی و محلولپاشی با آب خالص با 56 درصد بهدست آورد.
کلید واژگان
گندمقطع آبیاری
محلولپاشی بور
عملکرد دانه
پرولین
کلروفیل
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2015-02-201393-12-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامینسازمان پدید آورنده
دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا، ورامین- ایران.استادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین - پیشوا، ورامین- ایران.
استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی ورامین. ورامین – ایران




