بررسی نقش اسیدهای آلی با وزن مولکولی کم در فراهمی عناصر غذایی کممصرف در خاک
(ندگان)پدیدآور
مرادی, ندا
نوع مدرک
Textعلمی ترویجی
زبان مدرک
فارسیچکیده
فراهمی عناصر غذایی کممصرف در خاک و جذب آنها توسط گیاهان به ویژگیهای خاک (مانند مواد آلی، کربنات کلسیم و pH) و برهمکنشهای بین ریشههای گیاه و ریزجانداران خاک بستگی دارد. زیستفراهمی عناصر کممصرف آهن (Fe)، منگنز (Mn)، مس (Cu) و روی (Zn) در خاکهای آهکی مناطق خشک و نیمه خشک بهدلیل کمبود مواد آلی، pH بالا و رسوب توسط کربناتها، اندک میباشد. یکی از محدودیتهای عمده تغذیه گیاهان در خاکهای آهکی، زیستفراهمی اندک عناصر غذایی کممصرف میباشد. نتایج مطالعات نشان داده که در شرایط کمبود عناصر غذایی، اسیدهای آلی با وزن مولکولی کم مانند اسید سیتریک، اسید اگزالیک و اسید مالیک توسط ریشه گیاهان آزاد شده و سبب افزایش حلالیت عناصر کممصرف میشوند. اسیدهای آلی ترشح شده در ریزوسفر گیاهان، در افزایش تحرک و زیستفراهمی عناصر غذایی کممصرف در خاک و بهدنبال آن افزایش جذب آنها توسط گیاهان موثر شناخته شدهاند. افزون بر این، اسیدهای آلی با وزن مولکولی کم در سمیت زدایی فلزات سنگین و بهبود فعالیت میکروبی خاک موثر هستند. بنابراین مطالعه حاضر به بررسی تاثیر اسیدهای آلی با وزن مولکولی کم در افزایش زیستفراهمی عناصر کممصرف شامل آهن، منگنز، مس و روی میپردازد.
کلید واژگان
ترشحات ریشهحلالیت
خاک آهکی
عناصر کممصرف
ریزوسفر
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2020-05-211399-03-01
ناشر
موسسه تحقیقات خاک و آبسازمان پدید آورنده
استادیار گروه علوم و مهندسی خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه شهیدچمران اهواز، اهواز، ایران.شاپا
2345-62052588-5391



