تأثیر سطوح مختلف پلوییدی بر قابلیت باروری دانهگرده، جوانهزنی بذر و نشاپذیری گیاهچه تولیدی بادمجان
(ندگان)پدیدآور
کاوه, حامدنعمتی, سید حسیننوع مدرک
Textعلمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
 به منظور بررسی اثر اتوتتراپلوییدی در گیاه بادمجان (Solanum melongenaL.)، بر قابلیت باروری، تعداد روز تا تشکیل میوه، سرعت و درصد جوانهزنی بذر و نشاپذیری؛ آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی برروی چهار رقم کشتزار، یلدا، چاهبلند و پاسارگاد انجام گرفت. در آزمایشی جداگانه و در سه تکرار اندازهگیری درصد و سرعت جوانهزنی در هر رقم و سطح پلوییدی انجام گرفت. بذور تتراپلویید از گیاهان اتوتتراپلویید که با تیمار کلشیسین بهدست آمده بودند، تهیه شدند. برای مقایسه صفات بین سطوح مختلف پلوییدی موجود، بذرها در شرایط گلخانهای در تخته پرورش نشا، کشتشده و درصد و سرعت ظهور گیاهچه محاسبه گردید. با گذر از دوره دانهالی، نشاها به گلخانه با بستر خاکی منتقل شدند. از زمان کشت بذرها در جعبه کاشت، سرعت نمو مراحل مختلف نونهالی (دو برگی شدن، چهار برگی شدن)، اندازهگیری شد. تعداد روز تا تشکیل میوه، خصوصیات بذر و دانهال و سرعت نمو در مراحل دانهالی بهطور معنیداری در سطح احتمال 5 درصد تحت تأثیر تغییرات القاشده در تعداد دستهجات کروموزومی بودند. رنگآمیزی دانههای گرده با استوکارمن به منظور تعیین درصد باروری آنها نشانداد که با افزایش سطح پلوییدی، قابلیت باروری دانههای گرده در سطح احتمال 5 درصد افزایش مییابد. در تلاش برای تولید گیاهان تریپلویید، هیچ یک از تلاقیهای انجامشده بین دو فرم دیپلویید و تتراپلویید موفقیتآمیز نبوده و میوهای تشکیل نگردید. تتراپلویید، سرعت نمو، کلشیسین
کلید واژگان
تتراپلوییدسرعت نمو
کلشیسین
اصلاح نباتات
سبزی و صیفی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2018-08-231397-06-01
ناشر
دانشگاه شهید چمران اهواز- دانشکده کشاورزیShahid Chamran University of Ahvaz, Iran
سازمان پدید آورنده
استادیار، گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایراناستادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
شاپا
2588-543X2588-5979




