برآورد ضرایب اقتصادی تولید شیر، درصد چربی، درصد پروتئین، و طول عمر گله در گاوهای بومی گیلان
(ندگان)پدیدآور
میرمهدوی چابک, سیدابوالحسنشادپرور, عبدالاحدقربانی, احمدداداشی, محمدعلینوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
با استفاده از یک مدل قطعی برای گلههای گاو بومی مطابق با نظام نرخگذاری شیردر ایران، معادلات ضرایب اقتصادی تولید شیر، درصد چربی، درصد پروتئین، و طول عمر گله در دو گرایش حداکثر سود و حداقل هزینه و در محدودیت کل نهاده و برای شرایط بلندمدت یعنی متغیر بودن تمام هزینهها بر حسب واحد گاو برآورد شدند. بهوسیله روش شبیهسازی دادهها و بر اساس اطلاعات 100 گله گاو بومی در سطح استان گیلان، میزان حساسیت ضرایب اقتصادی صفات نسبت به 20 درصد تغییر(کاهش یا افزایش) قیمت علوفه و کنسانتره، هزینههای غیرغذایی، قیمت شیر، میانگین تولید شیر، درصد چربی و پروتئین، و طول عمر گله بررسی شد. ضرایب اقتصادی تولید شیر، درصد چربی، درصد پروتئین و طول عمر گله در شـرایط مبنا در گرایـش حداکثر سـود و در میانگـین اسـتان بهترتیـب برابر با 895، 27311- ، 13901- و 9/196 و در گرایش حداقل هزینه برابر با 05/1-، 2/3، 6/1 و 9/6- بود. افزایش 20 درصدی قیمت علوفه بیش از دو برابر افزایش قیمت کنسانتره بر ضرایب درصد چربی و پروتئین در دو گرایش تأثیر داشت. ضریب اقتصادی تولید شیر و سپس طول عمر گله در میان بقیه صفات در دو گرایش از اهمیت بیشتری برخوردار بود. ضریب اقتصادی نسبی طول عمر گله نسبت به تولید شیر در اکثر شهرستانها در دو گرایش مثبت بود و افزایش راندمان اقتصادی نظام تولید در این صفت بیش از صفات دیگر و همجهت با صفت تولید شیر بود. بر اساس نتایج بهدست آمده، نظامهای مورد بررسی از نظر تغذیه و هزینههای آن و میزان تولید شیر و هزینههای آن و همچنین، نحوه فروش شیر تفاوت زیادی داشتند و بدین ترتیب، رفتار ضرایب اقتصادی بهدست آمده در برابر تغییر عوامل تولیدی در شهرستانهای مختلف مشابه نبود؛ در عین حال، برخی از صفات از ثبات بیشتری برخوردار بودند. بنابراین برای هر نظام تولید، باید ضریب اقتصادی خاصی را برآورد کرد.
کلید واژگان
تولید شیر / پروتئین شیر/ طول عمر گله / گاو بومی/ گیلان (استان)شماره نشریه
2تاریخ نشر
2007-08-231386-06-01
ناشر
موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستاییAgricultural Planning, Economics, and Rural Development Research Institute (APERDRI)
شاپا
1563-33222645-6486




