مقایسه میزان مصرف نهادههای کود و سم در سیستم های تولید زعفران و گندم در شهرستان قائنات
(ندگان)پدیدآور
یعقوبی, فاطمهجامی الاحمدی, مجیدبخشی, محمد رضاسیاری زهان, محمد حسننوع مدرک
Textمقاله علمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
تجاری شدن فعالیتهای کشاورزی و به دنبال آن استفاده گسترده از سموم و کودهای شیمیایی در تولید محصولات کشاورزی باعث ایجاد مشکلات جدی در محیط زیست شده است. با توجه به این مسئله و بهمنظور ارزیابی میزان نهادههای مصرفی کود و سم در زراعت گندم و زعفران، مطالعهای در شهرستان قائنات واقع در خراسان جنوبی در سال زراعی 91-1390 انجام شد که در آن 50 مزرعه گندم و 48 مزرعه زعفران مورد بررسی قرار گرفتند.نتایج نشان داد که میانگین مصرف کود نیتروژن در بین دو محصول گندم و زعفران به ترتیب 4/222 و 8/57 کیلوگرم در هکتار بوده و این دو محصول از این نظر دارای تفاوت معنیداری میباشند. همچنین برخلاف محصول گندم، کاربرد سموم شیمیایی در تولید محصول زعفران بسیار ناچیز بوده و در بسیاری از مزارع اصلاً مصرف نمیشوند. لذا با توجه به نتایج مذکور میتوان زعفران را یک محصول سالمتر و دارای پتانسیل بیشتری برای تولید ارگانیک قلمداد نمود. همچنین مقادیر مصرف کود نیتروژن، فسفر و پتاس در محصول گندم در منطقه بهطور معنیداری کمتر از مقادیر توصیهشده آن میباشد. ولی در محصول زعفران بین مقادیر مصرفی و توصیهشده تفاوت معنیداری مشاهده نگردید. لذا به نظر میرسد انجام آزمایشهای تجزیه خاک در هر منطقه و ارائه فرمولهای مناسب کود و خدمات ترویجی-آموزشی لازم در این خصوص و بالا بردن سطح آگاهی عمومی یک راهکار مناسب جهت کاهش مصرف نهادههای شیمیایی باشد.
کلید واژگان
شاخص پایداریکشاورزی پایدار
نهاده های کشاورزی
اقتصاد و بازاریابی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2014-08-231393-06-01
ناشر
دانشگاه تربت حیدریهUniversity Of Torbat Heydarieh
سازمان پدید آورنده
دانش آموخته کارشناسی ارشد اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند و دانشجوی دکتری اکولوژی گیاهان زراعی، دانشگاه فردوسی مشهد.دانشیار اقتصاد کشاورزی دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند.
استادیار اقتصاد کشاوری دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
استادیار اقتصاد کشاوری دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
شاپا
2383-15292383-2142




