تهیه سوپ از ماهی های سارم (Scomberooides commersonnianus)، عروس (Squalius cii) و چمن (Drepane punctata) دریای عمان و ارزیابی کیفیت و زمان ماندگاری آنها طی نگهداری در دمای محیط
(ندگان)پدیدآور
سیف زاده, میناکوچکیان صبور, انوشهمرادی, یزدان
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مطالعه حاضر با هدف استفاده از ماهی های ارزان قیمت دریای عمان شامل سارم، عروس و چمن برای تولید پودر سوپ، ارزیابی و مقایسه کیفیت آنها و معرفی بهترین تیمار برای تولید پودر سوپ به صنعت غذایی انجام شد. پودر سوپ (سه تیمار) با استفاده از ترکیبات یکسان و طی مراحل پخت، خشک و پودر شدن از گوشت ماهی تازه تولید و بستهبندی شد. تیمارها در محیط نگهداری شده و کیفیت آنها به فاصله زمانی 6 ماه و هر ماه یک بار به کمک آزمایشهای میکروبی، شیمیایی و حسی بررسی، و زمان ماندگاری آنها تعیین شد. بازدهی تولید سوپ بین تیمارهای سارم، چمن و عروس (30، 13 و 20%) تفاوت معنیدار داشت (05/0>P). چربی و رطوبت (56/16 و 89/21%) در سوپ عروس ماهیان در مقایسه با دیگر تیمارها تفاوت معنی دار داشت (05/0>P). پراکسید، TBARS، TVB-N و pH (meq/kg oil 98/05-2/2، mg/kg 69/51-0/0، mg/100g27/22-98/20 و 99/6-78/6) بین تیمارهای سوپ تفاوت معنی دار نداشت (05/0P>). تعداد کلی باکتری ها (logCFU/g 49/54-2/1) بین تیمارهای سوپ تفاوت معنیدار نداشت (05/0P>). کپک و مخمر، کلیفرم و اشریشیا کولای در تیمارهای آزمایشی مشاهده نشد. پذیرش کلی (26/4) و طعم و مزه (25/4) در سوپ سارم در مقایسه با دیگر تیمارها بهتر بود. بنابراین، با توجه به اولویت خصوصیات حسی در مقایسه با دیگر شاخص ها و همچنین بر اساس اینکه کیفیت میکروبی و شیمیایی در تیمارهای سوپ تفاوت معنی دار نداشت و بازده بالاتر تولید سوپ از سارم، تهیه سوپ از این ماهی به صنعت غذایی پیشنهاد میشود.
کلید واژگان
بازدهیترکیبات تقریبی
دریای عمان
سوپ ماهی
ویژگیهای حسی
تغذیه آبزیان
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2024-12-211403-10-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
سازمان پدید آورنده
مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان، پژوهشکده آبزی پروری آب های داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، انزلی، گیلانمرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان، پژوهشکده آبزی پروری آب های داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، انزلی، گیلان
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تهران



