تعیین میزان مصرف بافت عضلانی ماهی کپور دریای خزر (Cyprinus Carpio) براساس برآورد شاخص خطر فلزات سنگین غیرضروری
(ندگان)پدیدآور
یونسی پور, حوریهنصراله زاده ساروی, حسنساداتی پور, سید محمد تقیافرائی بندپی, محمد علیاحمد نژاد, احددریانبرد, غلامرضاباقرزاده افروزی, فرامرزنوع مدرک
Textعلمی- ترویجی
زبان مدرک
فارسیچکیده
فلزات سنگین دارای زمان ماندگاری طولانی در محیط و توان انتقال در زنجیره غذایی می باشند. لذا افزایش میزان آنها در محیط که عمدتاً ناشی از تخلیه فاضلاب ها به اکوسیستم های آبی است مهم میباشد. با توجه به اهمیت آبزیان خوراکی و بخصوص ماهیان در سبد غذایی مردم شمال کشور، این تحقیق در نظر دارد که بر اساس میزان تجمع فلزات سرب، کادمیم و جیوه کل در بافت عضلانی ماهی کپور دریای خزر(Cyprinus Carpio) میزان مصرف این ماهی را بدون ایجاد خطر فلزات فوق برای سلامتی تعیین نماید. تعداد 45 قطعه ماهی از چند صیدگاه در منطقه شرقی حوزه جنوبی دریای خزر در سال 1391 جمع آوری شدند. میزان فلزات سنگین سرب ،کادمیم و جیوه پس از آماده سازی بافت عضلانی، با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که ترتیب تجمع فلزات در بافت عضلانی ماهی کپور دریای خزر به صورت Hg >Pb>Cd بوده است. بطوریکه میانگین غلظت به همراه خطای استاندارد سرب (01/0± 089/0)،کادمیم (002/0± 013/0)، جیوه کل (09/0 ±411/0) میکروگرم بر گرم وزن خشک بدست آمد. تجمع سرب، کادمیم و جیوه کل در بافت عضلانی ماهی کپور دریای خزر از حد مجاز استاندارد EC، WHO، FDA و FAOپایین تر بودهاست. برآورد سیبل خطر (THQ) بیانگر پایین بودن تمام فلزات از حد مجاز استاندارد در بافت عضلانی ماهی کپور بود و شاخص خطر (Hazard Index=HI) زیر سطح خطر ثبت گردید. بهاینترتیب مصرف این ماهی برای افراد بالغ براساس مصرف سرانه ایران به مقدار123 گرم در هفته، به خطر قابل ملاحظه در سلامت منجر نمیشود.
کلید واژگان
ماهی کپوردریای خزر
فلزات سنگین
تجمع زیستی
ریسک خطر
شماره نشریه
98تاریخ نشر
2019-10-231398-08-01




