ارزیابی اثر دگرآسیبی و قارچکشی عصاره آبی برگ و بنه زعفران (.Crocus sativus L) بر خردل وحشی و قارچ آلترناریا
(ندگان)پدیدآور
توکلی, زهراجهانی, مهدیحمامی, حسین
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور ارزیابی خاصیت دگرآسیبی و قارچکشی عصاره آبی برگ و بنه زعفران بر خصوصیات جوانهزنی و رشد اولیهی علفهرز خردل وحشی و قارچ آلترناریا آزمایشهای مستقلی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا ًتصادفی با چهار تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش دگرآسیبی و ضدقارچی شامل دو نوع اندام زعفران (برگ و بنه) و هفت غلظت عصاره (دگرآسیبی: صفر، 25/0، 5/0، 1، 5/1، 2 و 4 درصد وزنی- حجمی) (ضدقارچی: صفر، 0312/0، 625/0، 125/0، 25/0، 5/0 و 1 وزنی-حجمی) بودند. نتایج نشان داد که اثر نوع عصاره بر جوانه زنی و رشد گیاهچه خردل وحشی معنیدار بود. نتایج اثر متقابل نوع عصاره در غلظت عصاره بر خصوصیات رشد گیاهچه اولیه خردل وحشی نشان داد که کمترین طول ریشهچه، وزن تر و خشک ریشهچه، طول ساقهچه و وزن تر و خشک ساقهچه، وزن حشک گیاهچه و بنیه گیاهچه مربوط به غلظت چهار درصد عصاره بنه به ترتیب با 2/75، 7/68، 4/68، 7/68، 2/79، 4/75، 5/73 و 3/72 درصد کاهش نسبت به شاهد است در حالی که مقادیر کاهش طول ریشهچه، وزن تر و خشک ریشهچه، طول ساقهچه و وزن تر و خشک ساقهچه، وزن خشک گیاهچه و بنیه گیاهچه در مورد عصاره برگ به ترتیب 2/48، 7/46، 44، 48، 8/48، 8/46، 4/47 و 47 درصد بود. نتایج اثر متقابل نوع عصاره در غلظت عصاره بر قطر کلونی قارچ آلترناریا نشان داد که در روز نهم و دوازدهم غلظتهای 125/0، 25/0، 5/0 و 1 درصد عصاره بنه و غلظت 1 درصد از عصاره برگ مانع 100 درصدی رشد پرگنه قارچ آلترناریا شدند.
کلید واژگان
پاتوژنعلفکش طبیعی
قارچکش طبیعی
کلونی قارچ
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2023-10-231402-08-01
ناشر
دانشگاه بیرجند- گروه پژوهشی زعفرانUniversity of Birjand
سازمان پدید آورنده
دانش آموخته کارشناسی ارشد، بیماریهای گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.دانشیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.
استادیار، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.
شاپا
۲۳۴۵-۳۸۶۹۲۳۸۳-۱۳۱۶



