اثرات سطوح مختلف ویتامین C در جیره غذایی بر عملکرد رشد، فعالیت آنزیمهای هضمی و برخی فاکتورهای استرسی خون ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) تحت سمیت تحت کشندة سم مالاتیون
(ندگان)پدیدآور
جوانمردی, سینارضایی توابع, کامرانمرادی, سعیدبیات غیاثی, لیلا ساداتنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
تحقیق حاضر با هدف بررسی اثرات تغذیهای ویتامین C بر بهبود وضعیت رشد، متابولیک و فاکتورهای استرسی خون در ماهی قزل آلای رنگین کمان تحت استرس ناشی از سمیت تحت کشنده مالاتیون انجام گردید. در این آزمایش ماهی ها به مدت 28 روز در معرض 25 درصد غلظت LC50 96 ساعته سم مالاتیون قرار گرفتند و در طی این مدت با سطوح مختلف ویتامین C (صفر، 300، 600 و 900 میلیگرم بر کیلوگرم جیرة غذایی) تغذیه شدند. در پایان نتایج حاصل از بررسی شاخص های رشد افزایش معنیداری در میزان افزایش وزن و همچنین ضریب رشد ویژه ماهیان تغذیه شده با بیشترین سطح ویتامینی (900 میلی گرم) نشان داد (0/05>P). ضریب تبدیل غذایی نیز در ماهیان تحت تیمار، کاهش معنی داری نسبت به سایر تیمارها نشان داد. در مورد آنزیمهای هضمی به جز افزایش فعالیت آنزیم لیپاز در تیمارهای تغذیه شده با سطوح 600 و 900 میلیگرم ویتامین C که فعالیت این آنزیم به ترتیب به صورت معنی داری افزایش یافت، فعالیت سایر آنزیمها تحت غلظت های متفاوت ویتامین در جیره تفاوت معنیداری نشان ندادند. از شاخصهای استرسی خون سطح گلوکز در تیمار شاهد در مقایسه با سایر تیمارها بهطور معنی داری بیشتر بود. سطح کورتیزول خون نیز در تیمار 900 میلیگرم ویتامین C در جیره، به شکل معنی داری از سایر تیمارها کمتر بود. نتایج بیانگر این است که ویتامین C به عنوان یک عامل ضد استرس و آنتی اکسیدان، استرس وارده به ماهی را کاهش میدهد و سبب بهبود وضعیت متابولیک و عملکرد رشد ماهی قزلآلای رنگینکمان شود.
کلید واژگان
سم ارگانوفسفرهاسید آسکوربیک
آنزیمهای هضمی
عامل ضد استرس
قزلآلای رنگینکمان
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2018-02-201396-12-01
ناشر
انجمن آبزی پروری ایرانسازمان پدید آورنده
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.




