اثرات به کار گیری عصاره گیاه پنج انگشت (Vitex agnus-castus) بر عملکرد تولیدمثلی، رشد و بقاء در ماهی دم شمشیری (Xiphophorus helleri)
(ندگان)پدیدآور
زمانی, شادیسوداگر, محمددادگر, شهرامآدینه, حسینحاجی بگلو, عباسعلینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
پنج انگشت (Vitex agnus-castus)، گیاهی گلدار از خانواده شاهپسند (Verbenaceae)،که به عنوان گیاه زینتی در ایران پرورش می یابد. در این آزمایش اثر عصاره اتانولی گیاه پنج انگشت بر عملکرد تولیدمثلی، برخی فاکتورهای رشد و بقاء در فرزندان نسل اول ماهیان دمشمشیری (Xiphophorus helleri) مورد بررسی قرار گرفت. ماهیان مولد با جیره حاوی سطوح مختلف عصاره گیاه پنج انگشت، صفر (شاهد)، 750 (تیمار 2)، 1000 (تیمار 3) و 1250 (تیمار 4) میلیگرم بر کیلوگرم جیره غذایی به مدت 2 ماه تغذیه شدند. در پایان آزمایش نتایج نشان داد که افزودن 1250 میلی گرم عصاره گیاه پنج انگشت به جیره غذایی سبب افزایش معنیداری در وزن نهایی، طول نهایی، شاخص افزایش وزن، درصد افزایش وزن و نرخ رشد ویژه نسبت به تیمار شاهد شد (0/05>P). بیشترین میزان همآوری نسبی و شاخص گنادوسوماتیک در تیمار 3 مشاهده شد. نتایج همچنین نشان داد که بالاترین نسبت لارو به مولد ماده در تیمار 4 مشاهده شد (0/05>P). در مجموع می توان بیان کرد که تغذیهی مولدین ماده دم شمشیری با غلظت 1250 میلیگرم بر کیلوگرم جیره عصارهی گیاه پنج انگشت میتواند باعث افزایش و بهبود شاخصهای رشد، هماوری نسبی و شاخص گنادوسوماتیک شود.
کلید واژگان
ماهی دم شمشیریگیاه پنج انگشت
فاکتورهای رشد
بقاء
تولیدمثل
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2018-02-201396-12-01
ناشر
انجمن آبزی پروری ایرانسازمان پدید آورنده
گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.
گروه شیلات، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس، ایران.
روه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.




