بررسی قابلیت تولید خمیر کاغذ سودا از ساقه کلزا برای ساخت کاغذ فلوتینگ
(ندگان)پدیدآور
سفیدگران, راحلهرسالتی, حسینکاظمینجفی, سعیدنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
این تحقیق با هدف بررسی امکان تولید کاغذ فلوتینگ از ساقه کلزا به روش سودا و مقایسه آن با کاه برنج انجام گرفته است. ترکیبات شیمیایی شامل سلولز، لیگنین، مواد استخراجی و خاکستر به تفکیک برای ساقه کلزا و کاه برنج تعیین شد که میانگین آن برای کلزا به ترتیب 1/41، 6/17، 12/8 و 21/6 درصد و برای برنج به ترتیب 7/48، 23/18، 21/5 و 13 درصد است. برای بررسی قابلیتهای ساقه کلزا و تعیین تیمارهای مناسب برای تولید کاغذ فلوتینگ، در هر یک از دو حالت ساقه کلزا و کاه برنج 3 محدوده از بازده خمیر کاغذ انتخاب شد. در مورد ساقه کلزا تیمارهای انتخاب شده دارای بازده 93/52 تا 68/59 درصد و عدد کاپای 17/97 تا 1/67 و در مورد کاه برنج تیمارهای انتخاب شده دارای بازده 32/56 تا 12/68 درصد و عدد کاپای 15/17 تا 01/31 بوده اند. پس از پالایش و رسیدن به درجه روانی حدود 50 + 300 ( ml , CSF ) برای هر یک از تیمارهای منتخب، به ساخت کاغذ فلوتینگ 127 گرمی و ارزیابی ویژگیهای فیزیکی و مقاومتی آنها اقدام شد. ویژگیهای فیزیکی از قبیل ضخامت و دانسیته کاغذ و ویژگیهای مقاومتی از جمله مقاومت به پارگی ، مقاومت به ترکیدن و له شدن کنگرهای در کاغذهای تهیه شده از تیمارهای منتخب کلزا و برنج بررسی شد. با در نظر گرفتن تجزیه و تحلیلهای انجامشده, کاغذهای تهیهشده از خمیر نیمهشیمیایی سودای کلزا در مقایسه با برنج دارای دانسیته پایینتر و خصوصیات مقاومتی بالاتر(بجز شاخص مقاومت به ترکیدن) است. کاغذ فلوتینگ تولیدشده از کلزا در مقایسه با سایر گیاهان غیر چوبی مانند باگاس و کاه غلات, کیفیت قابل قبولی دارد. در نتیجه ساقه کلزا را می توان بهعنوان منبع سلولزی احتمالی برای ساخت کاغذ فلوتینگ توصیه کرد.
کلید واژگان
ساقه کلزاکاه برنج
فرآیند سودا
کاغذ کنگرهای و ویژگیهای کاغذ
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2009-02-191387-12-01




