پاسخ عملکرد و کیفیت روغن دانه ژنوتیپهای کنجد بومی ایران به تنش خشکی
(ندگان)پدیدآور
عباسعلی, محمدقلی پوری, عبدالقیومتوبه, احمدخوش خلق سیما, نیراعظمتاج الدین, بهجتنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
تنش خشکی از عوامل محیطی مهمی است که بر عملکرد و کیفیت محصول کنجد تاثیر میگذارد. در این راستا هشت ژنوتیپ کنجد به همراه ارقام اولتان و داراب1 در شرایط عادی و تنش خشکی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سالهای 1393 و 1394، در مزرعه تحقیقاتی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در کرج، از نظر عملکرد دانه و ویژگیهای بیوشیمیایی روغن ارزیابی شدند. خشکی باعث کاهش 1/45 درصد عملکرد دانه، 5/2 درصد روغن دانه، و 24 درصد اسید چرب پالمیتولئیک، و افزایش 4/99 درصد قدرت آنتی اکسیدانی روغن، 9/18 درصد لیگنانهای روغن و 6/15 درصد پروتئین خام دانه شد. در واقع خشکی باعث بهبود کیفیت روغن گردید. ژنوتیپ KC50662 در هر دو شرایط، عملکرد مناسبی داشت و همچنین 3/5 درصد روغن آن بیش از شاهد اولتان بود و کمترین میزان اسید چرب مضر پالمیتیک (5/8 درصد) بعد از رقم اولتان (2/8 درصد) و ژنوتیپ KC50687 را داشت. همچنین مقادیر بیشتر اسیدهای چرب مفید اولئیک (1/47 درصد) و پالمیتولئیک (094/0 درصد) نسبت به شاهد (به ترتیب 1/43 و 072/0 درصد) داشت. این ژنوتیپ دارای میزان پائینتر اسید چرب اشباع استئاریک (7 /4 درصد)، میزان بالاتر اسید چرب مفید لینولئیک (42 درصد) نسبت به شاهد (به ترتیب 4/5 و 7/38 درصد) و مقدار بالاتر کل لیگنانهای روغن (4237 میلیگرم در کیلوگرم) و قدرت آنتیاکسیدانی 5/23 میکرومول در لیتر پایینتر نسبت به شاهد (به ترتیب 3541 میلیگرم در کیلوگرم و 9/33 میکرومول در لیتر) بود. شاخصهای تحمل و حساسیت ژنوتیپKC50662 را با پتانسیل عملکرد بالا و ژنوتیپهای KC50658، KC50687 و KC50983 را به عنوان متحمل شناسایی کردند. ژنوتیپ KC50662 با توجه به عملکرد بالا در دو شرایط عادی و تنش و خصوصیات مطلوب کیفیت روغن به عنوان ژنوتیپ برتر شناسایی شد.
کلید واژگان
کنجدتنش غیر زنده
تحمل
عملکرد دانه
اسید چرب اشباع
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2019-11-221398-09-01
ناشر
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذرAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری اکولوژی گیاهان زراعی دانشگاه محقق اردبیلی (UMA) و مربی پژوهش مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر (SPII)، سازمان تحقیقات،دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی (UMA)،
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی (UMA)،
دانشیار پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (ABRII)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)،
دانشیار مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی (AERI)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)




