| dc.contributor.author | عباسعلی, محمد | fa_IR |
| dc.contributor.author | قلی پوری, عبدالقیوم | fa_IR |
| dc.contributor.author | توبه, احمد | fa_IR |
| dc.contributor.author | خوش خلق سیما, نیراعظم | fa_IR |
| dc.contributor.author | تاج الدین, بهجت | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-07-08T16:48:10Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-09-29T16:48:10Z | |
| dc.date.available | 1399-07-08T16:48:10Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-09-29T16:48:10Z | |
| dc.date.issued | 2019-11-22 | en_US |
| dc.date.issued | 1398-09-01 | fa_IR |
| dc.date.submitted | 2019-01-23 | en_US |
| dc.date.submitted | 1397-11-03 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | عباسعلی, محمد, قلی پوری, عبدالقیوم, توبه, احمد, خوش خلق سیما, نیراعظم, تاج الدین, بهجت. (1398). پاسخ عملکرد و کیفیت روغن دانه ژنوتیپهای کنجد بومی ایران به تنش خشکی. به زراعی نهال و بذر, 35(2), 133-157. doi: 10.22092/sppj.2020.124674.1062 | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 2008-6946 | |
| dc.identifier.uri | https://dx.doi.org/10.22092/sppj.2020.124674.1062 | |
| dc.identifier.uri | https://sppj.areeo.ac.ir/article_120751.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/6014 | |
| dc.description.abstract | تنش خشکی از عوامل محیطی مهمی است که بر عملکرد و کیفیت محصول کنجد تاثیر میگذارد. در این راستا هشت ژنوتیپ کنجد به همراه ارقام اولتان و داراب1 در شرایط عادی و تنش خشکی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سالهای 1393 و 1394، در مزرعه تحقیقاتی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در کرج، از نظر عملکرد دانه و ویژگیهای بیوشیمیایی روغن ارزیابی شدند. خشکی باعث کاهش 1/45 درصد عملکرد دانه، 5/2 درصد روغن دانه، و 24 درصد اسید چرب پالمیتولئیک، و افزایش 4/99 درصد قدرت آنتی اکسیدانی روغن، 9/18 درصد لیگنانهای روغن و 6/15 درصد پروتئین خام دانه شد. در واقع خشکی باعث بهبود کیفیت روغن گردید. ژنوتیپ KC50662 در هر دو شرایط، عملکرد مناسبی داشت و همچنین 3/5 درصد روغن آن بیش از شاهد اولتان بود و کمترین میزان اسید چرب مضر پالمیتیک (5/8 درصد) بعد از رقم اولتان (2/8 درصد) و ژنوتیپ KC50687 را داشت. همچنین مقادیر بیشتر اسیدهای چرب مفید اولئیک (1/47 درصد) و پالمیتولئیک (094/0 درصد) نسبت به شاهد (به ترتیب 1/43 و 072/0 درصد) داشت. این ژنوتیپ دارای میزان پائینتر اسید چرب اشباع استئاریک (7 /4 درصد)، میزان بالاتر اسید چرب مفید لینولئیک (42 درصد) نسبت به شاهد (به ترتیب 4/5 و 7/38 درصد) و مقدار بالاتر کل لیگنانهای روغن (4237 میلیگرم در کیلوگرم) و قدرت آنتیاکسیدانی 5/23 میکرومول در لیتر پایینتر نسبت به شاهد (به ترتیب 3541 میلیگرم در کیلوگرم و 9/33 میکرومول در لیتر) بود. شاخصهای تحمل و حساسیت ژنوتیپKC50662 را با پتانسیل عملکرد بالا و ژنوتیپهای KC50658، KC50687 و KC50983 را به عنوان متحمل شناسایی کردند. ژنوتیپ KC50662 با توجه به عملکرد بالا در دو شرایط عادی و تنش و خصوصیات مطلوب کیفیت روغن به عنوان ژنوتیپ برتر شناسایی شد. | fa_IR |
| dc.format.extent | 1089 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر | fa_IR |
| dc.publisher | Agricultural Research,Education and Extension Organization | en_US |
| dc.relation.ispartof | به زراعی نهال و بذر | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Seed and Plant Production Journal | en_US |
| dc.relation.isversionof | https://dx.doi.org/10.22092/sppj.2020.124674.1062 | |
| dc.subject | کنجد | fa_IR |
| dc.subject | تنش غیر زنده | fa_IR |
| dc.subject | تحمل | fa_IR |
| dc.subject | عملکرد دانه | fa_IR |
| dc.subject | اسید چرب اشباع | fa_IR |
| dc.title | پاسخ عملکرد و کیفیت روغن دانه ژنوتیپهای کنجد بومی ایران به تنش خشکی | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | مقاله پژوهشی | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشجوی دکتری اکولوژی گیاهان زراعی دانشگاه محقق اردبیلی (UMA) و مربی پژوهش مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر (SPII)، سازمان تحقیقات، | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی (UMA)، | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی (UMA)، | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشیار پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران (ABRII)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشیار مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی (AERI)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO) | fa_IR |
| dc.citation.volume | 35 | |
| dc.citation.issue | 2 | |
| dc.citation.spage | 133 | |
| dc.citation.epage | 157 | |
| nlai.contributor.orcid | 0000-0002-1295-6531 | |