تأثیر کاربرد کلرید سدیم و اسید جیبرلیک بر جوانهزنی بذر و رشد گیاهچه در پنج گیاه دارویی
(ندگان)پدیدآور
مفاخری, سودابهضرابی, محمدمهدیحاجی وند, شکراله
نوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
تأثیر کاربرد کلرید سدیم و اسید جیبرلیک بر جوانهزنی بذرها و رشد گیاهچه پنج گیاه دارویی مختلف (شوید، نعناع فلفلی، گشنیز، آویشن و بادرشبی)، در شرایط آزمایشگاهی، موردبررسی قرار گرفت. به این منظور غلظتهای مختلفی از کلرید سدیم (05/0، 5/0 و 1 مول در لیتر) و اسید جیبرلیک (100، 200 و 300 قسمت در میلیون) بهصورت تیمارهای جدا یا ترکیبی مورداستفاده قرار گرفت. دو تیمار 5/0 و 1 مول در لیتر محلول کلرید سدیم، بهتنهایی و یا در ترکیب با تیمار اسید جیبرلیک، جوانهزنی همه گیاهان مورد بررسی را متوقف نمودند. بذر هر پنج گونه گیاهی در تیمارهای کاربرد محلول 05/0 مول در لیتر کلرید سدیم بهتنهایی و یا در ترکیب با سطوح مختلف اسید جیبرلیک، بهطور طبیعی جوانهزنی داشتند. محلول 05/0 مول در لیتر کلرید سدیم، درصد و سرعت جوانهزنی بذرهای شوید، نعناع فلفلی، گشنیز و آویشن را کاهش داد اما در گیاه بادرشبی سبب افزایش درصد و سرعت جوانهزنی گردید. محلول کلرید سدیم، کاهش اندازه ساقهچه و ریشهچه را در هر پنج گیاه سبب شد. با کاربرد اسید جیبرلیک درصد و سرعت جوانهزنی و همچنین طول ساقهچه و ریشهچه در همه گیاهان آزمایشی جز آویشن بهطور معنیداری افزایش داشت. همچنین کاربرد همزمان اسید جیبرلیک با محلول کلرید سدیم، در بسیاری از تیمارهای مورد بررسی تأثیر بازدارنده کلرید سدیم بر جوانهزنی را کاهش داد.
کلید واژگان
اسید جیبرلیکدرصد جوانهزنی
سرعت جوانهزنی
کلرید سدیم
گیاهان دارویی
زراعت
شماره نشریه
18تاریخ نشر
2014-12-221393-10-01
ناشر
موسسه تحقیقات علوم باغبانیسازمان پدید آورنده
استادیار گروه تولید و اصلاح نباتات/ دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)استادیار گروه تولید و اصلاح نباتات/ دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره)
استادیار / مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین



