نقش خشکی در تغییر برخی از ویژگیهای مرفولوژیکی و فیزیولوژیکی پایههای مرکبات
(ندگان)پدیدآور
فیفائی, رضاعبادی, هرمزنوع مدرک
Textمقاله کامل
زبان مدرک
فارسیچکیده
آب، عامل اصلی فعالیتهای کشاورزی است و حدود 70 درصد آب مصرفی جهان به آبیاری اختصاص دارد. این پژوهش بهمنظور بررسی واکنش مرکبات به خشکی، بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و دو دانهال در هر واحد آزمایشی انجام شد. فاکتورها شامل پایههای مختلف مرکبات در 10 سطح (نارنج، پونسیروس، ترویرسیترنج، مکزیکنلایم، سیتروملو، رافلمون، بکرایی، ماکروفیلا، کلئوپاترا ماندارین و شانگشا) و آبیاری در دو سطح شامل آبیاری بهینه (حفظ رطوبت بستر در حد ظرفیت گلدانی) و تنش شدید (قطع آبیاری) بودند. نتایج نشان داد در اثر خشکی، درصد نشت یونی در تمامی پایههای مورد بررسی و نسبت وزن خشک ریشه به شاخه در پایههای پونسیروس، ماکروفیلا و بکرایی افزایش و محتوی نسبی آب برگ در همه پایهها، وزن تر برگ در نارنج، وزن تر ساقه در سیتروملو، وزن تر ریشه در ترویرسیترنج، نارنج، سیتروملو و ماکروفیلا، وزن تر شاخه در نارنج و سیتروملو، وزن تر کل در نارنج، سیتروملو و ماکروفیلا، نسبت وزن تر ریشه به شاخه در ترویرسیترنج، سیتروملو، ماکروفیلا و کلئوپاتراماندارین کاهش یافت. بنابراین ترویرسیترنج با نشت یونی کمتر، شانگشا با نگهداری بیشتر آب در برگها و پونسیروس با وزن خشک ریشه به شاخه بیشتر، تحمل بهتری به خشکی از خود نشان دادند.
کلید واژگان
تنش کمآبیمحتوی نسبی آب برگ
مرکبات
نشت یونی
علوم میوه
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2019-02-201397-12-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانUniversity of Tehran
سازمان پدید آورنده
استادیار، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایراناستادیار، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران
شاپا
2008-482X2423-7930




