اثر سطوح مختلف شوری روی شاخصهای رشد، جذب عناصر، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و برخی صفات فیزیولوژیک ریشه و برگ پایه هیبرید GN15
(ندگان)پدیدآور
انگوتی, اکبرحاجی لو, جعفرحاج علی, ادریسفتحی, حسیننوع مدرک
Textمقاله کامل
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی اثرات سطوح مختلف شوری روی شاخصهای رشد، میزان پرولین و کلروفیل، غلظت و کارایی جذب نیتروژن، پتاسیم، فسفر و سدیم برگ و غلظت سدیم ریشه پایههای هیبرید GN15 و همچنین میزان فعالیت سه آنزیم آنتیاکسیدانت، آزمایشی بر مبنای طرح کاملاً تصادفی با 4 سطح شوری صفر، 35، 70 و 105 میلیگرم بر لیتر کلریدسدیم و با 5 تکرار در سال 1394 انجام شد. غلظتهای مختلف کلریدسدیم به گلدانهای محتوی این پایه افزوده و پس از 100 روز تنش شوری، صفات مذکور اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش سطوح شوری، شاخصهای رشد شامل طول و قطر گیاه، تعداد و سطح برگ، محتوای رطوبت نسبی و کلروفیل برگ کاهش مییابد که این کاهش در غلظت 35 میلیمولار کمتر ولی در غلظت 105 میلیمولار بسیار شدید بود. غلظت و کارایی جذب نیتروژن، پتاسیم و فسفر با افزایش غلظت کلریدسدیم کاهش و غلظت سدیم برگ و ریشه و کارایی جذب آن در برگ افزایش پیدا کرد. میزان پرولین ریشه و برگ نیز همزمان با افزایش غلظت نمک افزایش یافت؛ بهطوریکه مقدارش در غلظت 70 میلیمولار به بیشینه خود (39 و 30 میلیگرم در هر گرم وزن تر) رسید. فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی نیز با افزایش غلظت نمک تا 70 میلیمولار روند افزایشی داشت بهطوریکه فعالیت SOD، POD و CAT در این تیمار برای ریشه بهترتیب 2/150، 6/22، 13 و برای برگ 8/183، 8/16 و 24 واحد در هر میلیگرم پروتئین بود.
کلید واژگان
پراکسیدازپرولین
سوپراکسید دیسموتاز
کاتالاز
کلروفیل
علوم میوه
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2019-08-231398-06-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانUniversity of Tehran
سازمان پدید آورنده
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریزاستاد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
محقق، مرکز تحقیقات کشاورزی استان آذربایجانشرقی
شاپا
2008-482X2423-7930




