تأثیر مس بر بیماری کوکسیدیوز در جوجههای گوشتی
(ندگان)پدیدآور
پورآقاعلی, سمیهنوع مدرک
Textمقاله مروری
زبان مدرک
فارسیچکیده
کوکسیدیوز یک بیماری رودهای گسترده و پرهزینه در مرغ است و به وسیله انگلهای تک یاختهای از جنس آیمریا ایجاد میشود. کوکسیدیوز باعث اختلال در ریخت شناختی و عملکرد اپیتلیوم روده شده و بر هضم مواد مغذی و عملکرد رشد در جوجههای گوشتی تأثیر منفی میگذارد. داروهای آنتیکوکسیدیال به طور سنتی برای مدیریت کوکسیدیوز استفاده میشوند؛ امّا این ترکیبات به طور کامل عفونتهای آیمریا را از بین نمیبرند. علاوه بر این، قوانین منع استفاده و نگرانی مصرف کنندگان در مورد قرار گرفتن روزمره ترکیبات آنتیکوکسیدیوز در خوراک دام باعث کاهش استفاده از این ترکیبات شده است. همین امر باعث تأکید بیشتر بر یافتن راهکار تغذیهای برای به حداقل رساندن مضرّات عفونت آیمریا بر عملکرد رشد جوجههای گوشتی شده است. استرس اکسیداتیو ناشی از افزایش تولید گونههای فعال اکسیژن در شرایط نامساعد محیطی و بیماریها، از عوامل مهم در کاهش بازدهی و سطح سلامت طیور پرورشی به خصوص در شرایط پرورش متراکم هستند. عفونتهای کوکسیدیالی، باعث کاهش سطح دفاع آنتیاکسیدانی مبتلایان شده و آسیبهای اکسیداتیو به عنوان عامل اصلی در بروز ضایعات ناشی از بیماری مطرح هستند. از این رو تقویت سیستم آنتیاکسیدانی جوجهها و پرهیز از ترکیبات اکسیداتیو، به عنوان راهکاری مفید در کاستن از ضایعات بیماری اهمیت پیدا میکند. مس و روی دارای خاصیت آنتیاکسیدانی در نتیجهی عملکرد کاتالیزوری خود در آنزیم سیتوپلاسمیک سوپراکسیددیسموتاز میباشند. بنابراین در این راستا، رویکردهای مختلفی مانند گنجاندن مواد افزودنی خوراکی از جمله مس، میتواند مؤثر واقع شود.
کلید واژگان
جوجههای گوشتیکوکسیدیوز
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2020-05-211399-03-01
ناشر
انجمن علمی دانشجویی گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانAnimal Science Students Scientific Association Campus of Agriculture and Natural Resources at the University of Tehran




