تأثیر سازگاریهای دمایی مختلف بر میزان متابولیسم ماهی نازک (Chondrostoma regium)
(ندگان)پدیدآور
محمدی, مهتابمحبوبی صوفیانی, نصراللهفرهادیان, امیدوارملک پوری, پدارمنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
میزان متابولیسم کل بدن بعنوان شاخص فرآیندهای فیزیولوژیکی تحت تأثیر عوامل زیستی و غیرزیستی قرار دارد. در مطالعه حاضر، پس از تعیین آستانه تحمل دمایی (C˚ 7/31-9/1)، تأثیر تیمارهای مختلف دمایی بر ظرفیت متابولیکی ماهی نازک (Chondrostoma regium) مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور، 56 قطعه ماهی نازک ( g35/1 ± 77/20) در معرض تیمار کاهش آنی دما (C˚ 5/4-5/3)، تیمار کاهش دما (C˚ 5/6-5/5) بمدت 24 ساعت، تیمار کاهش دما (C˚ 5/6-5/5) بمدت یک هفته، تیمار افزایش آنی دما (C˚ 31-30)، تیمار افزایش دما (C˚ 30-29) بمدت 24 ساعت، تیمار افزایش دما (C˚ 29-28) بمدت یک هفته و تیمار شاهد (C˚ 23-22) قرار گرفتند. میزان متابولیسم از جمله میزان متابولیسم استاندارد، بیشینه و محدوده هوازی برای هر ماهی بصورت جداگانه با استفاده از رسپیرومتر با جریان متناوب اندازهگیری شد. نتایج بدست آمده نشان داد که میزان متابولیسم استاندارد و بیشینه در تمامی تیمارهای افزایش دمایی نسبت به گروه شاهد افزایش (05/0>P) یافته است، درحالی که محدودة هوازی این تیمارها تغییر معنیداری را نسبت به گروه شاهد نشان نداد. از سوی دیگر، کاهش دما سبب کاهش معنیدار (05/0>P) تمامی پارامترهای متابولیکی (متابولیسم استاندارد، بیشینه و محدوده هوازی) نسبت به گروه شاهد شد. بر اساس نتایج بدست آمده میتوان بیان نمود که افزایش دمای محیط بعنوان عامل استرسزای القایی و کاهش دمای محیط بعنوان عامل استرسزای محدود کننده برای ماهی نازک عمل میکند.
کلید واژگان
نوسانات دماییمصرف اکسیژن
محدوده هوازی
Chondrostoma regium
فیزیولوژی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2018-04-211397-02-01
ناشر
انجمن زیست شناسی ایرانIranian Biology Society
سازمان پدید آورنده
دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه صنعتی اصفهانهیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان
هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان
تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، باشگاه پژوهشگران و نخبگان جوان
شاپا
2383-26142383-2622




