ارزیابی فراسنجههای کیفی اسپرم منجمد-یخ گشایی شده خروس در رقیقکننده حاوی اسیدآمینه ال-سیستئین
(ندگان)پدیدآور
بخشایش خیابانی, آیتکمقدم, غلامعلی
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه مطالعاتی: ذخیره انجمادی سلولها و بافتها در یک وضعیت دمایی باعث ایجاد وقفه موقت در فعالیتهای حیاتی آنها میشود. فرآیند انجماد اسپرم، فاکتورهای غشائی ازجمله سیالیّت، نفوذپذیری و ترکیبات لیپیدی را تحت تأثیر قرار داده و منجر به کاهش توانایی باروری اسپرم میشود. هدف: این آزمایش بهمنظوربررسی اثر افزودن سطوح مختلف اسیدآمینه ال-سیستئین (صفر، 5/2، 5 و 5/7 میلیمولار) به رقیقکننده منی در نگهداری طولانیمدت اسپرم منجمد خروس انجام گرفت. روش کار: در این طرح از 8 قطعه خروس نژاد راس با سن 30 هفتگی استفاده شد. اسپرم گیری دو بار در هفته از طریق مالش پشتی-شکمی انجام گرفت. پس از انتقال نمونههای منی به آزمایشگاه و ارزیابی اولیه، نمونههای استاندارد (حداقل 75 درصد اسپرم متحرک، 80 درصد اسپرم زنده و حداکثر 10 درصد اسپرم ناهنجار) باهم مخلوط شده و پس از رقیقسازی با تیمارهای موردنظر، پایوتهای حاوی اسپرم با روش انجماد دومرحلهای منجمد و داخل نیتروژن مایع نگهداری شد و سپس با استفاده از نرمافزار کاسا فراسنجههای موردنظر اندازهگیری شدند. برای بررسی اثر سیستئین در ماندگاری اسپرم خروس (به مدت یک ماه) ارزیابی نمونهها دو بار و بافاصله 15 روز انجام گرفت. نتایج: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که عملکرد اسپرم در روز 30 نسبت بهروز 15 کاهش یافت. همچنین رقیقکنندههای حاوی 5/2 میلیمولار سیستئین بهترین عملکرد را ازنظر درصد زندهمانی، تحرک کلی و پیشرونده در بین سایر تیمارها و گروه کنترل داشتند و تفاوت معنیداری مشاهده شد (05/0>P). در بین سطوح مختلف آمینواسید سیستئین، سطح 5 میلیمولار بهترین عملکرد را ازلحاظ سلامت و یکپارچگی غشاء اسپرم داشت. سطح 5/7 میلیمولار سیستئین کمترین درصد ناهنجاری را داشت. P). در بین سطوح مختلف آمینواسید سیستئین، سطح 5 میلیمولار بهترین عملکرد را ازلحاظ سلامت و یکپارچگی غشاء اسپرم داشت. سطح 5/7 میلیمولار سیستئین کمترین درصد ناهنجاری را داشت. نتیجهگیری نهایی: نتایج حاصل از این مطالعه پیشنهاد میکند که سیستئین موجب بهبود کیفیت منی منجمد خروس میشود و میتوان اسپرم خروس را با استفاده از سیستئین به مدت طولانیتری منجمد و نگهداری کرد.
کلید واژگان
اسیدآمینهسیستئین
اسپرم
خروس
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2019-02-201397-12-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه علوم دامی دانشگاه تبریزگروه علوم دامی دانشگاه تبریز
شاپا
2008-51252676-5705



