شناسایی قارچ های بیماریزای متداول در مراکز پرورش قارچ دکمهای سفید (Agaricus bisporus) استان اردبیل با روشهای ریختشناختی و مولکولی
(ندگان)پدیدآور
داوری, مهدیشهریاری, احمدبهنامیان, مهدیدژستان, ساراعلی حسین زاده, فاطمه
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چکیده با توجه به اهمیت بالای قارچ خوراکی دکمهای سفید (Agaricus bisporus) به عنوان منبع غذا و پروتئین، شناسایی و کنترل بیماریهای مرتبط با این محصول در دنیا مورد توجه قرار گرفته است. در استان اردبیل چندین واحد تولیدی قارچ دکمهای فعالیت میکنند. در این تحقیق، نمونههای آلوده از واحدهای پرورش این محصول در شهرهای اردبیل، نمین، سرعین، مشگینشهر و پارسآباد جمعآوری شد. پس از جداسازی و خالصسازی قارچهای بیمارگر از قارچهای خوراکی و خاک پوششی آلوده، از ویژگیهای ماکروسکوپی و میکروسکوپی شامل مشخصات پرگنه روی محیط کشت MEA و PDAو اندازه و شکل کنیدیومها و کنیدیومبرها برای شناسایی اولیه با استفاده از کلیدهای معتبر استفاده شد. سپس جدایهها با توالییابی ناحیه ژنی ITS-rDNA مورد تایید نهایی قرار گرفتند. در این پژوهش از بین 72 جدایه شناسایی شده، گونههای Lecanicillium fungicola عامل بیماری حباب خشک،Trichoderma harzianum وT. virens عوامل بیماری کپک سبز،Mycogone perniciosa عامل بیماری حباب تر و mycophilum Cladobotryium عامل بیماری تارعنکبوتی به ترتیب با فراوانی 49، 18، 14، 14 و پنج درصد شناسایی شدند. این اولین مطالعهی بیماریهای قارچی قارچ دکمهای در استان اردبیل محسوب میشود. این نتایج میتوانند پس از تحقیقات تکمیلی، برای به کار گیری راهبردهای مناسب جهت پیشگیری و کنترل بیماریهای قارچی در مراکز پرورش قارچ دکمهای مور استفاده قرار گیرند.
کلید واژگان
واژه های کلیدی: قارچ خوراکیTrichoderma
Mycogone
Lecanicillium
Cladobotryium
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2018-05-221397-03-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
دانشیار گروه گیاه پزشکی، دانشگاه محقق اردبیلی.فارغ التحصیل کارشناسی ارشد علوم باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی.
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی.
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه محقق اردبیلی.
کارشناس ارشد بیماری شناسی گیاهی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران.



