ارزیابی کمّی ریسک خشکسالی کشاورزی درچند نمونه اقلیمی کشور
(ندگان)پدیدآور
آقایان, سید علیرضاکمالی, دکتر غلامعلیحجّام, سهرابنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
خشکسالی پدیده آرام و خسارات زای طبیعت میباشد که تمام اقلیمها را تحت تأثیر قرار میدهد.این پدیده خسارتهای فراوانی را بویژه در سالهای اخیر به بخش کشاورزی کشور وارد آورده است و این امر وجود یک سیستم پیش آگاهی و برآورد میزان ریسک ناشی ازخشکسالی کشاورزی را بیش از پیش لازم می سازد. هدف این مطالعه کمّی کردن ریسک خشکسالی کشاورزی و مقایسه آن بر اساس نوع محصول و نوع اقلیم می باشد.جهت دستیابی به این مهم از مفهوم کمّی ریسک که عبارت است از حاصلضرب میزان بلیه درآسیب پذیری استفاده گردیده است.بنابراین در این مطالعه به مقوله ریسک با توجه به هر دو مؤلفه آن یعنی بلیه و آسیب پذیری نگریسته شده است.  با توجه به اینکه تأثیر خشکسالی کشاورزی بر اراضی دیم برخلاف اراضی فاریاب ، بطور مستقیم میباشد ، 14 منطقه دیم خیز که در گستره کشورمان قرار دارند به عنوان مناطق مطالعاتی انتخاب شدند و اطلاعات هواشناسی این مناطق با پایه آماری 30 ساله استخراج گردید. همچنین گندم و جو که از محصولات استراتژیک میباشند به عنوان محصولات مورد مطالعه انتخاب شدند .پس از محاسبه ریسک خشکسالی گندم و جو بر اساس مفهوم کمّی ریسک برای 14 منطقه مورد مطالعاتی ، مقدار ریسک به لحاظ نوع محصول و درجه خشکی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند اول اینکه به جز گرگان، در بقیه مناطق میزان ریسک خشکسالی گندم از ریسک خشکسالی جو بیشتر می باشد.به عبارتی دیگرخطر خشکسالی بر روی جو کمتر از گندم می باشد.در مورد گرگان این امر ناشی از رطوبت بسیار بالای این منطقه میباشدو دوم اینکه مقایسه ریسک خشکسالی با درجه خشکی مناطق نشان داد که ریسک خشکسالی کشاورزی در مناطق خشک بیشتر از ریسک خشکسالی کشاورزی در مناطق مرطوب می باشد.
کلید واژگان
آسیبپذیریبلیه
تبخیروتعرق
ریسک
عملکرد نسبی
شماره نشریه
21تاریخ نشر
2015-03-211394-01-01
ناشر
سازمان هواشناسی کشور- پژوهشکده اقلیم شناسیسازمان پدید آورنده
هواشناسی کشاورزی ، کارشناس ارشد ، هواشناسی استان سمناندانشیار گروه هواشناسی دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران
دانشیار گروه هواشناسی دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران




