شناسایی ترکیب های هتروتیک برای ویژگی های چسبندگی دانه برنج با استفاده از روش GGE بایپلات
(ندگان)پدیدآور
اله قلی پور, مهرزادرضایی, رضا
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
روش GGE بایپلات یکی از روشهای مناسب برای تجزیه و تحلیل دادههایی است که ساختار دوطرفه دارند. در این تحقیق، از روش GGE بایپلات جهت شناسایی ترکیبهای امیدبخش هتروتیک برای ویژگیهای چسبندگی دانه برنج در نتاج حاصل از تلاقیهای دایآلل کامل 8×8 استفاده شد. در تلاقیهای مستقیم، والدین دیلمانی، RI1843046، IR50 و RI184421 به عنوان ترکیبشوندههای عمومی برای صفت حداکثر چسبندگی شناسایی شدند، در حالیکه در تلاقیهای معکوس، فقط والد RI184421 بهترین ترکیبشونده عمومی برای این صفت بود. والدین RI1843046 و RI184421 برای صفت فروریختگی و والدین BC4، دیلمانی و طارممحلی برای صفت چسبندگی نهایی به عنوان ترکیبشوندههای عمومی خوب در نتاج تلاقیهای مستقیم بودند، اما در تلاقیهای معکوس، والد RI1843046 تنها ترکیبشونده عمومی خوب برای این دو صفت بود. برای صفت پسروی چسبندگی نیز اگرچه بهترتیب والدین BC4 و RI184421 بهترین ترکیبشونده عمومی در نتاج تلاقیهای مستقیم و معکوس بودند، اما برای این صفت، والد دیلمانی ترکیبشونده عمومی خوبی در هر دو گروه نتاج بود. نتایج این تحقیق نشان داد که تلاقیهای RI1843046 × RI184472، دیلمانی RI184472 × و IR50 × دیلمانی برای صفت حداکثر چسبندگی، لاین 23 RI1843046 ×، دیلمانی RI184472 × و طارممحلی RI184472 × برای صفت فروریختگی، RI1843046 × RI184472 و RI184421 × IR50 برای صفت چسبندگی نهایی و BC4 × RI1843046 و لاین 23 × دیلمانی برای صفت پسروی چسبندگی بهعنوان بهترین ترکیبشوندههای خصوصی بودند. ترکیبشوندههای عمومی خوب جهت تشکیل یک جمعیت مناسب و ترکیبشوندههای خصوصی خوب بهعنوان ترکیبهای هتروتیک مناسب جهت تولید نتاج دارای ویژگیهای چسبندگی مطلوب پیشنهاد میشوند.
کلید واژگان
ترکیب پذیری خصوصیترکیب پذیری عمومی
دایآلل
کیفیت دانه
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2016-11-211395-09-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
سازمان پدید آورنده
استادیار پژوهش، بخش اصلاح و تهیه بذر، موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایراناستاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت، ایران
شاپا
2252-01632538-6115



