ارتباط بین ترکیب آللی زیر واحدهای گلوتنین با وزن مولکولی بالا با صفات کیفی دانه در برخی از ارقام گندم نان
(ندگان)پدیدآور
قریشی, صادقایزانلو, علیپارسا, سهیلقادری, محمد قادر
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور ارزیابی تنوع زیر واحدهای گلوتنینهای با وزن مولکولی بالا (HMW-Gs) در مکان ژنی Glu-1 و ارتباط بین ترکیبهای آللی مختلف با صفات کیفی دانه، 25 رقم گندم نان (22 رقم رایج کشت در ایران و 3 رقم استرالیایی) با استفاده از روش SDS-PAGE در سال 1391 در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند مورد بررسی قرار گرفتند. در مجموع 14 آلل و نه ترکیب آللی در گندمهای نان مورد مطالعه تشخیص داده شدند. در مکان ژنی Glu-A1، فراوانی زیر واحد *2، زیر واحد نول و زیر واحد 1 به ترتیب 52، 36 و 12درصد بود. در مکان ژنی Glu-B1، ترکیبهای آللی 8+7 و 16+13 به ترتیب با 40 و 8 درصد بیشترین و کمترین فراوانی را داشتند. در مکان ژنی Glu-D1 نیز 40 درصد ارقام دارای ترکیب آللی 10+5 و 60 درصد بقیه دارای ترکیب آللی 12+2 بودند. میانگین کلی امتیاز کیفیت گندمهای نان بر اساس زیر واحدهای گلوتنین سنگین برابر با 76/7 از 10 شد که از نظر کیفیت در رتبه نسبتاً خوبی قرار دارند. در این بررسی، گندمهای نان کوکری، گلادیوس، اسکلیبر (ارقام استرالیایی)، وریناک و زرین با امتیاز کیفیت برابر با 10 دارای بالاترین امتیاز کیفیت و ارقام الموت و هامون با امتیاز 5 دارای پایینترین امتیاز کیفیت بر اساس زیر واحدهای گلوتنین سنگین بودند. بر اساس نتایج تجزیه واریانس و رگرسیون گام به گام، زیر واحدهای 1، 16+13 و 10+5 اثر مثبتی بر میزان پروتئین دانه داشتند. از نظر حجم رسوب SDS نیز ترکیبهای آللی 10+5 اثر مثبت و معنیدار و زیر واحدهای *2 و 9+7 اثر منفی و معنیدار بر حجم رسوب داشتند. نتایج تحقیق حاضر در مورد وضعیت ژنتیکی ارقام گندم نان ایرانی و استرالیایی نشان داد که زیر واحدهای گلوتنین، به ویژه زیر واحدهای 10+5 در مکان ژنی Glu-D1، میتوانند به عنوان نشانگرهای مرتبط با کیفیت آرد و پخت نان جهت بهبود کیفیت گندمهای سازگار در برنامههای اصلاحی مورد استفاده قرار گیرند.
کلید واژگان
پروتئین های ذخیره ای دانهترکیب آللی گلوتنین
گندم نان
SDS-PAGE
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2014-10-231393-08-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجنداستادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
شاپا
2252-01632538-6115



