ارزیابی تحمل به شوری در ارقام و لاین های برنج(Oryza sativa L.) با تأکید بر شاخص های تحمل به تنش
(ندگان)پدیدآور
ایزد دوست, هماسمیع زاده لاهیجی, حبیب الهربیعی, بابکعبداللهی, شاپور
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور ارزیابی تحمل به تنش شوری در مرحله گیاهچهای، 17 ژنوتیپ بومی و اصلاح شده در آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار مقایسه شدند. تنش شوری در مرحله ابتدایی رشد رویشی و در 4 سطح شوری NaCl (4، 8 و 12 دسیزیمنس بر متر و تیمار شاهد با هدایت الکتریکی 19/1 دسیزیمنس بر متر) اعمال شد. نتایج حاصل نشان داد که ژنوتیپها از نظر امتیاز ژنوتیپی متفاوت بودند. ویژگیهای مورفولوژیک شامل طول شاخساره و ریشه، وزن خشک شاخساره و ریشه، نسبت طول ریشه به طول شاخساره و بیوماس رویشی اندازهگیری شدند. امتیازبندی تحمل به شوری ژنوتیپها برای همه صفات در سطح احتمال 1% معنیدار شد که نشان دهنده وجود تنوع ژنتیکی معنیدار بین آنها بود. مقایسه میانگینها نشان داد که طول ریشه و طول شاخساره با افزایش سطوح شوری کاهش یافت. بیشترین و کمترین ارتفاع شاخساره به ترتیب در رقم شاهپسند و حسن سرایی (رقم محلی) مشاهده شد. بیشترین مقادیر شاخصهای STI، MP، GMP و HM متعلق به ارقام شاهپسند، سنگجو و لاین 416 بود. بر اساس نتایج حاصل از همبستگی میان شاخصها و تجزیه به مؤلفههای اصلی در سه سطح شوری، STI، GMP و HM به عنوان شاخصهای مطلوب مقاومت تعیین شدند. نتایج حاصل از تجزیه به مؤلفههای اصلی و تجزیه خوشهای برای گروهبندی ژنوتیپها با استفاده از این شاخصها نیز نشان داد که از بین ژنوتیپهای مطالعه شده، رقم محلی شاهپسند و لاین اصلاح شدۀ 416 متحملترین ژنوتیپها به تنش شوری در مرحله گیاهچهای بودند.
کلید واژگان
برنجتنش شوری
شاخصهای مقاومت
صفات مرفولوژیک
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2013-11-221392-09-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلاندانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان
استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان
پژوهشگر موسسه تحقیقات برنج کشور، رشت
شاپا
2252-01632538-6115



