• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • تحقیقات غلات
    • دوره 7, شماره 2
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • تحقیقات غلات
    • دوره 7, شماره 2
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    رابطه الگوی نواری HMW-GS با صفات کیفیت نانوایی در لاین‌های اینبرد نوترکیب حاصل از تلاقی ارقام گندم زاگرس و نوراستار

    (ندگان)پدیدآور
    اکبری, نسرینعلوی کیا, سید سیامکنوروزی, مجیدولیزاده, مصطفی
    Thumbnail
    نوع مدرک
    Text
    مقاله پژوهشی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    امروزه بسیاری از برنامه­های اصلاحی گندم بر افزایش محتوای پروتئین دانه به­منظوره بهبود کیفیت نانوایی متمرکز است. در این پژوهش ابتدا تنوع ژنتیکی موجود در سه مکان ژنی Glu-A1، Glu-B1 و Glu-D1 در 28 لاین اینبرد نوترکیب گندم حاصل از تلاقی ارقام زاگرس و نورستار و 10 رقم تجاری با روش SDS-PAGE بررسی شد. سپس ارتباط بین این نوارها و برخی صفات مرتبط با کیفیت نانوایی مانند میزان گلوتن ماکروپلیمری، درصد رطوبت بذر، حجم رسوب زلنی، وزن دانه، حجم رسوب SDS، سختی دانه، وزن هکتولیتر، درصد جذب آب، شاخص گلوتن، درصد پروتئین، حجم نان و گلوتن مرطوب با استفاده از رگرسیون چندگانه خطی مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج تجزیه واریانس مولکولی، تنوع قابل ملاحظه‌ای در بین و درون دو گروه ارقام تجاری و لاین‌های اینبرد نوترکیب مشاهده شد. طبق نتایج تجزیه رگرسیون، آلل­های مکان ژنی Glu-A1، به­ویژه آلل 1، بیشترین ارتباط را با صفات کیفیت نانوایی داشتند، به­طوری­که این آلل با صفات درصد پروتئین، حجم رسوب زلنی، میزان رسوب SDS، شاخص گلوتن و میزان گلوتن ماکروپلیمری رابطه مثبت و با صفت میزان گلوتن مرطوب رابطه منفی نشان داد. آلل* 2 از این مکان ژنی با صفات وزن دانه و حجم رسوب زلنی رابطه مثبت و با درصد رطوبت دانه ارتباط منفی نشان داد. آلل نول از همان مکان ژنی نیز با درصد پروتئین ارتباطمنفی و با وزن دانه ارتباط مثبت داشت. آلل 12+2 از مکان ژنیGlu-D1با حجم نان رابطه منفی و با میزان گلوتن ماکروپلیمری رابطه مثبت نشان داد. نتایج این تحقیق نشان داد که مهم­ترین آلل مؤثر بر صفات کیفیت نانوایی، آلل 1 از مکان ژنی Glu-A1بود که با گلوتن مرطوب رابطه منفی و معنی­دار و با درصد پروتئین، حجم رسوب زلنی، شاخص گلوتن و حجم رسوب SDS رابطه مثبت و معنی­داری داشت. اهمیت کاربردی این نتایج، امکان انجام گزینش سریع و مناسب ژنوتیپ­ها در نسل­های اولیه برنامه­های به­نژادی است.
    کلید واژگان
    پروتئین دانه
    حجم رسوب زلنی
    گلوتنین
    SDS-PAGE

    شماره نشریه
    2
    تاریخ نشر
    2017-08-23
    1396-06-01
    ناشر
    دانشگاه گیلان
    University of Guilan
    سازمان پدید آورنده
    دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
    دانشیار، گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
    دانشیار، گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
    استاد، گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

    شاپا
    2252-0163
    2538-6115
    URI
    https://dx.doi.org/10.22124/c.2017.2545
    https://cr.guilan.ac.ir/article_2545.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/404853

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب