قابلیت رقابت علف هرز پیزور دریایی (Bolboschoenus planiculmis) با ارقام برنج هاشمی و خزر
(ندگان)پدیدآور
قجقی, زهرهمحمدوند, المیرایعقوبی, بیژناصغری, جعفر
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
تداخل دو رقم برنج هاشمی و خزر با علف هرز پیزور دریایی (Bolboschoenus planiculmis) در نسبتهای کاشت 0:4، 1:3، 2:2، 3:1 و 4:0 (گیاهچه برنج : غده پیزور) با استفاده از مدل سریهای جانشینی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ارتفاع رقم هاشمی بیشتر از رقم خزر و پیزور و تعداد پنجه و وزن خشک تولیدشده دو رقم برنج کمتر از پیزور بود. ازدیاد ساقه و تولید ماده خشک پیزور در رقابت با رقم هاشمی بیشتر از خزر کاهش یافت. مجموع تولید پنجه برنج و ساقه پیزور در هر گلدان با افزایش سهم پیزور در نسبت کاشت افزایش یافت. یک غده پیزور نسبت به سه گیاهچه برنج، ازدیاد حدود چهار برابری و تولید ماده خشک برابری داشت. عملکرد نسبی، شاخص غالبیت برنج و ضریب تزاحم نسبی حاکی از قابلیت رقابت بالاتر پیزور در مقابل هر دو رقم برنج بود. عملکرد زیستتوده، عملکرد دانه، تعداد خوشه، و تعداد دانه کل، پر و پوک برنج با افزایش سهم برنج در نسبت کاشت افزایش یافت. در شرایط رقابت با پیزور، عملکرد زیستتوده و طول خوشه رقم هاشمی کمتر از خزر و شاخص برداشت، تعداد خوشه، و وزن صد دانه رقم هاشمی بیشتر از خزر بود. علف هرز پیزور دارای قابلیت رقابت بالایی در برابر دو رقم برنج هاشمی و خزر بود و اثر تداخل رقم هاشمی بر پیزور بیشتر از رقم خزر بود. بهطور کلی، با توجه به نتایج این تحقیق میتوان نتیجهگیری کرد که قدرت رقابتی بیشتر (ضریب تزاحم بالاتر) علف هرز پیزور بیانگر اهمیت آن بهعنوان یک علف هرز مسئلهساز بوده و بنابراین توسعه راهکاری مناسب جهت مدیریت آن ضروری است.
کلید واژگان
تداخلتراکم نسبی
شاخص غالبیت
عملکرد نسبی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2018-08-231397-06-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
سازمان پدید آورنده
دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایراناستادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
استاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
شاپا
2252-01632538-6115



