بررسی فعالیت ضدمیکروبی عصارههای بدست آمده از کالوس و سلولهای کشت سوسپانسیون زیره سیاه در مقایسه با بذر آن و تاثیر نوع حلال و رقت عصاره بر این فعالیت
(ندگان)پدیدآور
خسروی نیا, ساراباقری, عبدالرضازیارت نیا, سید مهدینوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقاومت دارویی میکروارگانیزمها سبب توجه بیشتر به گیاهان دارویی با عوارض جانبی کمتر شده است. اما برداشت بیرویه گیاهان دارویی محققان را به فکر گسترش تولید متابولیتهای ضدمیکروبی در شرایط درونشیشهای انداخته است. بنابراین در این تحقیق اثر مهارکنندگی رقتهای مختلف عصارههای آبی، اتانولی، متانولی و اتری حاصل از کالوس، سلولهای کشت سوسپانسیون و بذر زیره سیاه بر روی میکروارگانیزمهای Staphylococcus aureus، Bacillus subtilis،Pseudomonas aeroginosa ، Escherichia coli، Klebsiella pneumoniae ، Aspergillus parasiticus و Candida albicans بررسی شد. نتایج نشان داد که عصارههای مختلف از خاصیت بازدارندگی بالایی برخور دارند و اثر مقدار رقت عصارهها بر مهار رشد میکروارگانیزمها معنیدار است. اما در نوع عصاره و اثر متقابل این دو فاکتور (رقت و نوع عصاره) اختلاف معنیداری مشاهده نشد. متفاوت بودن اثر ضدمیکروبی عصارهها بهخاطر تفاوت در قدرت حلالیت مواد موثره موجود در آنها میباشد. با افزایش غلظت عصارهها، اثر بازدارندگی آنها افزایش یافت بهطوریکه عصاره رقیق نشده بیشترین اثر بازدارندگی را نشان داد. همچنین اثر بازدارندگی عصارههای حاصل از سلول و کالوس زیره سیاه بیشتر از عصارههای بذری است. نتایج بررسی ترکیبات عصارهها با TLC نیز نشان داد که اسکوپولتین از خاصیت ضدمیکروبی برخودار است و به مقدار فراوان در کالوس و سلولهای کشت سوسپانسیون زیره سیاه وجود دارد. بنابراین اثرات ضدمیکروبی عصارههای حاصل از کالوس و سلول زیره سیاه را میتوان، علیرغم کم بودن مقدار کومینآلدهید آنها، به مقدار زیاد اسکوپولتین ارتباط داد. در نهایت استفاده از سیستمهای کشت سلول گیاهی برای تولید متابولیتهایی با خاصیت ضدمیکروبی، از جمله اسکوپولتین، یک فناوری مناسب محسوب شده و میتواند جایگزینی مناسب برای داروهای شیمیایی متداول باشد.
کلید واژگان
Bunium persicumاسکوپولتین
اثر ضد میکروبی
کالوس
کشت سوسپانسیون سلولی
بیوتکنولوژی میکروبی در گیاهان زراعی
شماره نشریه
9تاریخ نشر
2015-05-221394-03-01
ناشر
دانشگاه پیام نورPayame Noor University
سازمان پدید آورنده
گروه بیوتکنولوژی و به نژادی گیاهی دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهداستاد گروه بیوتکنولوژی و بهنژادی گیاهی دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
استادیار گروه بیوتکنولوژی مواد غذایی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد
شاپا
2252-07832322-4819




