پژوهشی درباره کاربرد مواد خوراکی در رسالههای برجای مانده آشپزی از روزگار صفویه: مطالعه موردی «کارنامه» و «ماده الحیوه
(ندگان)پدیدآور
فرخی, یزدانمحمدی, مرتضینوع مدرک
Textعلمی-ترویجی
زبان مدرک
فارسیچکیده
محتوای آنچه انسان در طول زندگی روزمره به عنوان مواد خوراکی به کار می گیرد، نقش مهمی در زندگی و تندرسی او دارد. چنانکه غلبه گونه ای ویژه از مواد خوراکی مانند گوشت قرمز، روغن یا از سوی دیگر حبوبات و سبزیجات می تواند کیفیت خوراک او را نشان دهد. این مقاله در تلاش است تا با استفاده از مطالب  دو رساله آشپزی برجای مانده از ایران عهد صفوی (شاه اسماعیل اول و شاه عباس اول) ضمن استخراج نوع مواد خوراکی گوناگون در هر دو رساله، غلبه گونه های مواد خوراکی را مشخص نموده و به سپس به مقایسه آنها با یکدیگر بپردازد. پرسش این تحقیق عبارت است از اینکه چه تفاوتی در به کارگیری دسته های مواد خوراکی در هر دو رساله دیده می شود و در این میان چه موادی بیشتر به کار رفته است؟ به نظر میرسد، تفاوت محسوسی در به کارگیری مواد خوراکی در هر رساله دیده میشود و از جمله گوشت قرمز و حبوبات بیشترین کاربرد را در مواد خوراکی در هر دو رساله داشته است. یافته ها نشان میدهد، آشپز دوره شاه عباس اول در مقایسه با آشپز دوره شاه اسماعیل اول در خوراک های معرفی شده خود از گوشت قرمز کمتر و از حبوبات بیشتر استفاده می کرده است.
کلید واژگان
خوراکمواد غذایی
شیوه تغذیه
رساله آشپزی
صفویه
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2016-05-211395-03-01
ناشر
پژوهشگاه علوم انسانی ومطالعات فرهنگی (با همکاری انجمن ایرانی تاریخ)IHCS
سازمان پدید آورنده
ستادیار گروه تاریخ /دانشگاه پیام نوردانشجوی کارشناسی ارشد تاریخ/ دانشگاه پیام نور
شاپا
2383-12782383-1286




