تاثیر قارچهای مایکوریزا و محلولپاشی پوترسین بر صفات بیوشیمیایی و بیوماس اندام هوایی ریحان سبز (Ocimum ciliatum L.) در دو چین مختلف برداشت
(ندگان)پدیدآور
فرسرایی, سارامقدم, محمدنوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی تاثیر قارچهای مایکوریزا و محلولپاشی پوترسین بر برخی صفات بیوشیمیایی، میزان اسانس و بیوماس اندام هوایی ریحان سبز (Ocimum ciliatum L.)، آزمایشی گلدانی بهصورت اسپلیت پلات در زمان در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل قارچ مایکوریزا در 3 سطح (عدم کاربرد، Glomus mossea، Glomus intraradicese) و محلولپاشی پوترسین در سه سطح (0، 1 و 2 میلیمولار) بهعنوان فاکتورهای اصلی و چین برداشت به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد کاربرد قارچهای مایکوریزا و پوترسین بر صفات بیوشیمیایی، بیوماس تر و خشک اندام هوایی و میزان اسانس گیاه تاثیر داشتند. بیشترین میزان کلروفیل a و میزان اسانس در تیمار کاربرد قارچ G. mossea و پوترسین با غلظت 2 میلیمولار در چین اول مشاهده شدند. بیشترین میزان کلروفیل b و کارتنوئیدها با کاربرد قارچ G. intraradicese و پوترسین با غلظت 2 میلیمولار در چین اول بدست آمد. اما با افزایش طول روز و دما در چین دوم برداشت از میزان رنگیزههای فتوسنتزی کاسته شد. بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی و فنل کل در تیمار کاربرد قارچ G. intraradicese و عدم محلولپاشی پوترسین در چین دوم برداشت مشاهده شد. بیوماس تر و خشک اندام هوایی با کاربرد قارچ G. mossea به بیشترین میزان خود رسید؛ اما تفاوت معنیداری بین دو غلظت پوترسین مشاهده نشد و تنها نسبت به عدم کاربرد پوترسین افزایش معنیداری نشان داد. بهطورکلی کاربرد هر دو نوع قارچ به عنوان کود زیستی همراه با محلولپاشی پوترسین در غلظت 2 میلیمولار توانست صفات مورد مطالعه در این تحقیق را بهطور معنیداری بهبود بخشد.
کلید واژگان
بیوماسرنگیزههای فتوسنتزی
فعالیت آنتیاکسیدانی
کود زیستی
میزان اسانس
شماره نشریه
53تاریخ نشر
2019-05-221398-03-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگانسازمان پدید آورنده
گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایرانگروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران