اثر فراوری سبوس گندم بر کاهش اسید فیتیک و باقیماندۀ سموم دفع آفات نباتی
(ندگان)پدیدآور
مشرّف, لاله
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در پوسته خارجی (سبوس) اکثر غلات، به خصوص گندم، مواد بسیار مفیدی مثل کانیها، فیبرهای رژیمی، ویتامینها و اسیدهای آمینه وجود دارد؛ ارزش غذایی سبوس گندم نیز به دلیل غنی بودن از فیبرهای رژیمی است. با توجه به روند رو به افزایش مصرف سموم دفع آفات نباتی در گندم و از طرفی میزان بالای مصرف نان در جیره غذایی خانوارها، نگرانیهایی در خصوص باقیماندۀ سموم در سبوس گندم در نان و فراوردههای سبوس دار وجود دارد. این پژوهش به منظور بررسی و تعیین میزان باقیماندۀ سموم در سبوس گندم و اثر چند فراوری بر میزان کاهش آن اجرا شد و طی آن از روشهای هیدراتاسیون گرم و سرد، پخت و هیدروترمال با بافر برای فراوری سبوس گندم استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، نه تنها هر چهار فراوری میزان سموم باقیمانده در سبوس گندم (سموم دلتامترین، کاپتان، بروموپروپیلات، فوزالون و تترادیفون) را به ترتیب از 16/0، 315/0، 16/1، 807/1 و 017/0 قسمت در میلیون به حداقل رساندند، بلکه کاهش 33 تا 83 درصدی اسید فیتیک موجود در سبوس گندم نیز ثبت گردید. از مزایای استفاده از روشهای مذکور در فراوری سبوس گندم ضمن کاهش باقیماندۀ سموم میتوان به بهبود خصوصیات تغذیهای آن با استفاده از مزایای ویتامینها، کانیها و فیبرهای غذایی موجود درآن اشاره کرد.
کلید واژگان
اسید فیتیکباقیماندۀ سموم
سبوس گندم
هیدراتاسیون سرد و گرم
هیدروترمال
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2015-08-231394-06-01
ناشر
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
استادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان،شاپا
2645-451312645-4521



