• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • فصلنامه جغرافیا و توسعه
    • دوره 16, شماره 52
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • فصلنامه جغرافیا و توسعه
    • دوره 16, شماره 52
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    کارآفرین یا تولیدکننده؟ سنت‌‌های مردسالارانه، هویت‌‌های جنسیتی و ماندگاری کسب‌‌ و‌‌کار تأملی بر فعالیت زنان در بخش کشاورزی نواحی روستایی دوردست مطالعۀ موردی: دهستان جیرستان، شهرستان شیروان

    (ندگان)پدیدآور
    خسرو بیگی بزچلویی, رضا
    Thumbnail
    نوع مدرک
    Text
    مقاله پژوهشی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    در پژوهش حاضر، به شناسایی هویت زنان شاغل در بخش کشاورزی -با محتوای در برابر و یا سازش با آموزه‌‌های پساتولیدگرایی و ابتکارات کارآفرینانه درجهت تولید محصولات کیفیت‌‌دار و سالم و منطبق با اصول زیست محیطی- به‌‌منظور تصور از خود به‌‌عنوان کارآفرین و یا تولیدکننده پرداخته شده است. مطالعات میدانی در 17 سکونتگاه روستایی دهستان جیرستان از توابع بخش سرحد شهرستان شیروان (کوهستانی و دوردست با سبقه عشایری) انجام گرفتهو روستابودگی‌‌های جنسیتی متفاوتی را در خود جای داده است که زنان در روستا عهده‌‌دار مسئولیت مدیریت کشاورزی و مردان در شهر (به امید یافتن شرایط کاری و درآمدی بهتر)حضور داشته و دخالتی در امور این بخش ندارند. هویت‌‌های کشاورزی از‌‌طریق روش تحلیل کیفی با رویکرد تحلیل محتوا و مصاحبه با 57 نفر از زنان جیرستانی که حضور تمام‌‌وقت در مزرعه داشتند، استخراج شده است. تحلیل تجربیات زنان جیرستانی در کشاورزی منجر‌‌به شناسایی 478 کد اولیه، 19 زیر طبقه و 4 طبقۀ اصلی و 1 درون‌‌مایه شد. نتایج به‌‌دست آمده نشان‌‌داد که زنان جیرستانی خود را تولیدکننده می‌‌دانند و کارآفرینی و کارآفرین‌‌بودن را تجربه نمی‌‌کنند؛ بدین شرح که با تمرکز بر کشاورزی فعلی و تولید محصولات غیرمتعارف (و نه محصولات ارگانیک و سالم و طبیعی)، هم می‌‌توان به ابتکارات جدید کارآفرینانه دست یافت و نیازی به اضافه‌‌کردن فعالیت به مزرعه و به‌‌نوعی تنوع‌‌سازی نیست. استدلال نگارنده بر این است که چنین گزینه‌‌های جایگزینی از‌‌سوی زنان روستایی، به اشتباه در کارهای پژوهشی به‌‌منزلۀ «کالایی‌‌کردن سنت‌‌های محلی» یعنی گرایش به ابتکارات نوین کارآفرینی شناخته می‌‌شود؛ درحالی‌‌که دغدغۀ روستاییان دربارۀ عملی‌‌نشدن و دوری از «علایق اقتصادی و منافع اجتماعی خود» می‌‌باشد که بیانی از وظایف کاری پیشین و آگاهی از سنت است (مکانیسم قدرت و مقاومت محلی).
    کلید واژگان
    هویت
    کارآفرین
    تولیدکننده
    زنان
    جیرستان

    شماره نشریه
    52
    تاریخ نشر
    2018-09-23
    1397-07-01
    ناشر
    دانشگاه سیستان و بلوچستان
    سازمان پدید آورنده
    استادیار جغرافیا و برنامه‌‌ریزی روستایی، دانشگاه حکیم سبزواری

    شاپا
    1735-0735
    2676-7991
    URI
    https://dx.doi.org/10.22111/gdij.2018.4127
    https://gdij.usb.ac.ir/article_4127.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/372004

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب