استفاده از سامانه ماشین بویایی بهمنظور تشخیص تقلب در زیره کوهی
(ندگان)پدیدآور
صفری امیری, زهراقاسمی ورنامخواستی, مهدیتوحیدی, مجتبیمحتسبی, سید سعیددولتی, مجیدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
زیره سیاه بهعنوان یکی از ارزشمندترین گیاهان دارویی کاربرد گستردهای در صنایع دارویی و غذایی دارد و با توجه به تفاوت بالای قیمت و کیفیت بین گونههای مختلف آن، تقلبهایی در هنگام عرضه این محصول صورت میگیرد که منجر به نارضایتی مصرفکنندگان شده است. در این پژوهش، یک سامانه ماشینبویایی بر پایه هشت حسگر نیمه هادی اکسید فلزی در ترکیب با روش شناسایی الگو بهمنظور تشخیص سطوح مختلف تقلب ایجاد شده در زیره و ارزیابی اصالت آن بهکار گرفته شد. از روش تحلیل مؤلفههای اصلی بهمنظور تحلیل دادههای استخراج شده از سیگنال پاسخ حسگرها استفاده شد. بر اساس نتایج بدست آمده، تحلیل مؤلفههای اصلی با دو مؤلفهی اصلی PC1 و PC2، 94% واریانس مجموعهی دادهها را برای نمونههای مورداستفاده توصیف کردند. در مجموعه حسگری، حسگرهای MQ4 و FIS بیشترین مقادیر ضریب لودینگ و حسگرهای MQ135، MQ3 و TGS813 کمترین مقدار این ضریب را به خود اختصاص دادند. سپس طبقهبندی نمونهها با استفاده از تکنیکهای ماشین بردار پشتیبان (SVM) و درخت تصمیم-گیری (DT) انجام شد. با کاربرد ماشین بردار پشتیبان با تابع کرنل خطی، دقت آموزش و اعتبارسنجی 100 و 5/97 درصد بهدست آمد. همچنین میزان موفقیت روش DT در تفکیک و طبقهبندی نمونههای زیره تقلبی 90 درصد برآورد شد.
کلید واژگان
سامانه ماشین بویاییزیره
تقلب
مهندسی صنایع غذایی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2018-04-211397-02-01
ناشر
ﺳﺎزﻣﺎن ﭘﮋوهشهای ﻋﻠﻤﯽ و ﺻﻨﻌﺘﯽ اﯾﺮانIranian Research Organization for Science and Tecgnology
سازمان پدید آورنده
دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرددانشیار، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
دانش آموخته دکترا، مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
استاد، گروه مهندسی ماشینهای کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده فنی و منابع طبیعی تویسرکان، دانشگاه بوعلی سینا همدان
شاپا
2476-47872476-4795




