تاثیر پیشتیمارهای میدان الکتریکی متناوب و مایکروویو بر برخی از خصوصیات روغن سیاهدانه
(ندگان)پدیدآور
بخش آبادی, حمیدمیرزایی, حبیب اللهقدس ولی, علیرضاجعری, سید مهدیضیایی فر, امان محمدبیگ بابایی, عادلنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به کارگیری روشهای نوین از جمله مایکروویو و میدانهای الکتریکی متناوب اغلب باعث افزایش سرعت و راندمان استخراج روغن میشود. در این تحقیق بهمنظور بررسی فرایند استخراج روغن از دانههای سیاهدانه از پیشتیمارهای میدان الکتریکی متناوب با شدت میدان الکتریکی kV/cm 25/3 و با تعداد پالس 30 و مایکروویو با توان 540 واتی برای مدت180 ثانیه استفاده گردید و بعد از اعمال این پیشتیمارها، روغن دانهها با پرس مارپیچی استخراج شد و میزان راندمان و کارایی فرایند استخراج روغن، ترکیب اسیدهای چرب، میزان توکوفرولها و ترکیبات شیمیایی موجود در روغن سیاهدانه در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از پیشتیمارهای میدان الکتریکی متناوب و مایکروویو منجر به افزایش کارایی و راندمان استخراج روغن شد. نتایج گاز کروماتوگرافی مشخص نمود که اسید لینولئیک، اولئیک و پالمیتیک اسید چربهای عمده تشکیل دهنده ترکیب روغن سیاهدانه بودند که استفاده از این پیشتیمارها باعث کاهش اسید لینولئیک و افزایش اسید اولئیک و پالمیتیک بهصورت معنیداری (05/0>p) گردید. میزان توکوفرولهای نمونهها در محدودهی ppm 93/393- 75/120 قرار داشت و بهکارگیری پیشتیمارهای میدان الکتریکی متناوب و مایکروویو منجر به افزایش میزان توکوفرولهای روغن سیاهدانه شد. بررسی روغنهای استخراجی با دستگاه گاز کروماتوگرافی/طیفسنجی جرمی نشان داد که تیموکینون ترکیب غالب در روغن سیاهدانه بود. در پایان نتایج این مطالعه مشخص کرد که استفاده از پیشتیمارهای مایکروویو و میدان الکتریکی متناوب منجر به افزایش استخراج ترکیبات مفید در دانه حاوی روغن میشود.p) گردید. میزان توکوفرولهای نمونهها در محدودهی ppm 93/393- 75/120 قرار داشت و بهکارگیری پیشتیمارهای میدان الکتریکی متناوب و مایکروویو منجر به افزایش میزان توکوفرولهای روغن سیاهدانه شد. بررسی روغنهای استخراجی با دستگاه گاز کروماتوگرافی/طیفسنجی جرمی نشان داد که تیموکینون ترکیب غالب در روغن سیاهدانه بود. در پایان نتایج این مطالعه مشخص کرد که استفاده از پیشتیمارهای مایکروویو و میدان الکتریکی متناوب منجر به افزایش استخراج ترکیبات مفید در دانه حاوی روغن میشود.
کلید واژگان
توکوفرولهاروغن سیاهدانه
ترکیب اسید چرب
مایکروویو
میدان الکتریکی متناوب
مهندسی صنایع غذایی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2017-06-221396-04-01
ناشر
ﺳﺎزﻣﺎن ﭘﮋوهشهای ﻋﻠﻤﯽ و ﺻﻨﻌﺘﯽ اﯾﺮانIranian Research Organization for Science and Tecgnology
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری، مهندسی مواد و طراحی صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگاندانشیار، گروه مهندسی مواد و طراحی صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
دانشیار، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان
دانشیار، گروه مهندسی مواد و طراحی صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
دانشیار، گروه مهندسی مواد و طراحی صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
استادیار، گروه شیمی مواد غذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی خراسان رضوی
شاپا
2476-47872476-4795




